AB, Suriye’de yolunu şaşırdı

24 May 2013

AB, Suriye’de bir yandan siyasi çözümden yana olduğunu açıklarken, bir yandan da çetelere nasıl silah sağlanacağını tartıştı.

Avrupa Birliği Suriye’deki olayların siyasi çözümünden yana olduğunu ifade ederken, ABD’nin çözüm yolunu izleyeceğini belirtti.

İngiltere Başbakanı William Hague ise, “Siyasi çözüme özen gösteriyoruz, lakin çetelere silah ambargosunun kaldırılması için çabalıyoruz” derken kendi kendisiyle çelişti.

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Herman Van Rompuy, AB ülke liderlerinin Suriye'deki durumu görüştüklerini ve Suriye'ye silah ambargosunun kaldırılması üzerinde bir karar almadıklarını ilan etti.

Brüksel’de 22 Mayıs'ta düzenlenen AB zirvesinin bitiminde yaptığı açıklamalarında Rompuy, “Suriye’deki olayların siyasi çözümünü araştırma konusundaki bağlılığımızı ve Cenevre’de uluslararası bir konferansın düzenlenmesi konusundaki insiyatife sıcak baktığımızı belirttik” dedi. Ve siyasi eylemin başlatılması için ortaya çıkan fırsatın iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekliliğine işaret etti.

Rompuy, AB ülke başkan ve başbakanlarının, Suriye ile ilgili uluslararası konferansa hazırlık yapmaları ve hâlihazırdaki yaptırımların yürürlüğü yaklaşık olarak Haziran ayı başlarında sona erecek olan Suriye'ye uygulanan yaptırımlar konusunda karar almak üzere, Dışişleri bakanlarını görevlendirdiklerini açıkladı.

ABD ve AB emperyalistleri, Suriye çıkmazında debelenmeye devam ediyorlar. Suriye halkının bağımsızlık yanlısı tavrı ve çetelerin son günlerde aldıkları yenilgiler, emperyalistlerin aldıkları kararların saat başı değişmesine neden oluyor.

Kaynak: SANA

paylaş