Taksim'de yürümek isteyen kadınlara polis saldırdı

24 May 2013

Kadın örgütleri; "Kadınlar savaş değil, barış istiyor" şiarını yükseltmek ve Reyhanlı katliamını protesto etmek için, Galatasaray'dan Taksim meydanına yürümek istedi. Polis yine biber gazı ve kalkanlarla kadınlara saldırdı.

Kadın örgütleri dün (23 Mayıs) saat 19.00'da Galatasaray'da Reyhanlı katliamını protesto etmek için bir araya geldi. Burada kadın örgütleri basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadınlar basın açıklamasında, resmî rakamlara göre 51 kişinin hayatını kaybettiğini, AKP iktidarının Suriye'deki savaşı derinleştiren politikası olduğunu, Hür Suriye Ordusu HSO'ye yardım ettiğini ifade etti. AKP hükümetinin savaşın tarafıymış gibi politikalar koyduğu ve 51 vatandaşın bu politikalar eliyle öldürüldüğü belirtildi. Ayrıca "AKP'nin savaş kışkırtıcılığına ve HSO çetelerine sağladığı desteğe derhâl son vermesini talep ediyoruz. Suriyeli kadınların 'kadın köleler' olarak satılmasının önüne geçilmesine, mağduriyetlerinin daha da perçinlenmesine derhâl son verilmesini talep ediyoruz. Aynı zamanda bir kez daha buradan da Reyhanlılı ve Suriyeli kadınlarla dayanışma içinde olduğumuzu beyan ediyoruz" denildi.

Kadınlar açıklamanın ardından Taksim meydanına yürümek istedi. Fakat İstiklal caddesinde barikat kuran polis, yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar, polis barikatına yüklendi. Polis kalkanlarına yüklenen kadınları polis darbetti. Kadınlar polis saldırısına karşı bayrak sopalarıyla karşılık verdi. Polisin sert müdahalesine rağmen kadınlar, ara sokaklarda direnmeye devam etti. Ara sokaklarda polis, biber gazıyla kadınlara tekrar saldırdı. Polisin sert müdahalesi uzun süre devam etti.

Eyleme İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği İKD, Gökkuşağı Kadın Derneği, ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, Sosyalist Feminist Kolektif, EHP'li Kadınlar, Yeni Demokrat Kadın, Özgür Genç Kadın ve SDP'li Kadınlar katıldı.

Kadınlar bu eylemle "Kadınlar savaş değil, barış istiyor" şiarını bir kez daha yükseltmiş oldu.  Fotoğraflar: Selim Dikel

paylaş