Dizi oyuncularından hukuksal kazanım

21 May 2013

Oyuncular Sendikası, dizi oyuncuları için açtıkları bir davayı kazandı.

Oyuncular Sendikası, hukuksal kazanım üzerine bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, “2011 Temmuz ayında Fox TV'de yayınlanan Deniz Yıldızı adlı dizide başrol oynayan üyemiz Güneş Emir'in yoğun ve kötü çalışma koşulları nedeniyle feshettiği sözleşmesi sebebiyle yapım şirketi Focus Film tarafından hakkında açılan dava üyemiz nezdinde sonuçlandı.”

Sözleşme değil kölelik beyanı “Güneş Emir kendisine okuma imkanı dahi tanınmadan adeta zorla imzalatılan beş yıl süreli sözleşme uyarınca, günlük 16 saate varan son derece ağır çalışma koşulları, piyasa koşullarının çok altında aşırı yararlanmaya varan düşük ücretler, yüksek cezai şartlar, tatil hakkı olmaması, raporlu olduğu halde çalışmaya zorlanması ve tüm bu yoğun temponun getirdiği sağlık sorunlarından muzdarip olarak sendikamız hukuk birimine başvurdu.”

Sendika, “yapımcı şirket'e daha insani çalışma koşullarının sağlanması, çalışma saatlerinin düşürülmesi, tatil hakkı tanınması hususunda gerekli hukuki ihtarlar yapıldı. Yapımcı şirketin bu talepleri yerine getirmemesi üzerine sözleşme tarafımızdan feshedildi ve üyemiz çalışmaya son verdi. Ve yapımcı şirket tarafından cezai şart talebi ile üyemize dava açıldı.”

Dava sonucu örnek olsun Oyuncular Sendikası, tarafından mahkemeye sunulan “sözleşmenin başından beri geçersiz” olduğu gerekçesi kabul gördü ve açılan haksız dava reddedildi. Sendika, kazanılan bu davanın hukuka ve ahlaka aykırı sözleşmelerle çalıştırılan tüm oyunculara örnek olasını dile getirdi.

paylaş