Milletvekillerine imtiyazın ölçüsü yok!

10 May 2013

Milletvekillerine yeni ayrıcalıklar tanıyan yasa teklifine her kesimden tepkiler yağıyor.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko bir açıklama yaparak milletvekillerine yeni ayrıcalıklar getiren TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi'ne tepki gösterdi.

Yaptığı açıklamada milletvekillerinin aldıkları maaşlar, sosyal güvenlik hakları ve diğer sosyal haklarıyla fazlasıyla ayrıcalıklı konuma sahip olduğunun altını çizen Beko, "Ülkemizde çalışanların büyük çoğunluğu en temel haklardan yoksun, açlık ve yoksulluk sınırının altında asgari ücretle çalışırken, milletvekillerinin ülke koşullarına göre astronomik ölçüde ücretler alması, toplumun sahip olmadığı ayrıcalıkları artırmaları hakkaniyete, ahlaka ve hukuka sığmamaktadır" dedi.

BEKO ayrıca "TBMM'nin işçi ve emekçilerin, halkın refah seviyesini yükseltecek ekonomik ve sosyal çarelere odaklanmasını öneriyoruz. Bu ülkede insanlar, yüksek emeklilik yaşı, kayıtdışılık, güvencesiz ve esnek çalışma modelleri ile mezarda emekliliğe mahkûm edilirken, çok kısa sürede sosyal güvenlik kapsamına girmiş milletvekillerine süper emeklilik olanakları sağlanmaktadır. Bu ayrıcalıklara yeni ayrıcalıklar katılmasına ve milletvekillerine görevlerini bağımsız ve gereği gibi yapması için görev süresiyle sınırlı olarak tanınması gereken ayrıcalıkların, ömür boyu ayrıcalığa dönüşmesi, büyük oranda işçilerin, emekçilerin ve halkın sefalet düzeyindeki ücretlerinden kesilen vergilerle oluşan bütçeye yeni yükleri getirecek olan haksız uygulamayı kınıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Öte yandan Milletvekilleri de yasa ile ilgili yorumlarını medya organlarında dile getiriyorlar.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, konuyla ilgili yapılan eleştiriler için, milletvekilini güçlendirmeden, demokrasinin güçlenmeyeceğini ileri sürerek, “Geçen polis durdurdu, 'ehliyet ruhsat', dedi. Rencide olduk” dedi.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel de bu konuyla ilgili tepkileri haklı bulduğunu, milletvekilliğini kalıcı bir meslek olarak görmediğini dile getirdi.

Binlerce emekçinin 12 saatten daha fazla çalışarak kazandığı cüzi ücretler, modern kölelik koşullarında çalışma şartları emekçileri de rencide ediyor. Görünen o ki, tarlada izi olmayanın harmanda daha çok sözü geçiyor.

paylaş