AKP karanlığını “Duman” dağıtacak

10 May 2013

Diyarbakır ve Bölge’nin diğer illerinde düzenlenmek istenen birçok etkinliğe ‘dini hassasiyetler’, ‘Diyarbakır peygamberler ve sahabeler şehridir’ söylemiyle karşı çıkan dinci gerici örgütler, bu kez de Duman konserini engellemek istiyor.

İçinde Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Mustazaf Cemiyeti, Diyarbakır Üniversitesi’ndeki saldırıların sorumlusu Bilge Gençlik Kulübü ve Memur-Sen’in de bulunduğu bir grup 11 Mayıs’ta Diyarbakır’da düzenlenecek olan Duman konserinin iptal edilmesi için çalışmalar yürütüyor.

Geçen aylarda Batman’da tango da yapılan Joy Cafe’nin Mustazaf-Der’in baskıları sonucu kapatılarak, döner dükkanına çevrilmesinden sonra, Diyarbakır’da düzenlenen Uluslararası Medeniyetler Güzellik Yarışması da Bilge Gençlik Kulübü başta olmak üzere Hüda-Par gibi kurumlar tarafından tehditle iptal ettirildi. Şimdi de hedefte Rock grubu Duman konseri ve Adıyaman’da GAP idaresi ve Adıyaman Valiliği tarafından düzenlenen Mustafa Ceceli, Manga, Nurettin Rençber, Jilet, Triana Park’ın konser vereceği festival var.

AKP’nin yasakçı zihniyetinin tezahürü Duman’ın bir şarkı sözünde ‘İhlas Suresiyle’ dalga geçtiği iddiasıyla konserin iptalini isteyen gruba karşı Baro, İHD ve sendika başkanları, baskıcı, özgürlükleri gasbeden bu tutumun kabul edilemez olduğunu, halkın da bunlara prim vermeyeceğini ifade ediyorlar.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi her inançtan, etnik gruptan, görüşten insanın Diyarbakır’da kendini çok rahat ifade edebileceğini, bir güzellik yarışması ya da konserin baskı altına alınmasının, engellenmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti. Elçi, "Bu hukuk dışıdır. Özgürlükleri engelleyen bu tutuma karşıyız” dedi.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Kasım Birtek de, “Özgürlüklere karşı olan kesimler yeni bir tek tipleştirme politikası güdüyorlar. Aykırı, eleştirel yorumlara yaşam hakkı tanımamaktır bu. Buna karşı çıkmak herkesin görevi. Bu konseri protesto etmek, kınamak demokratik bir tavırdır. Ama başkasının özgürlüğünü kısıtlayıcı şekilde yapılması da antidemokratik bir tutumdur” dedi.

İHD Şube Başkanı Raci Bilici, "Temel hak ve özgürlükleri kısıtlamak, hangi tür müzik dinleyeceğine, hangi konsere gideceğine karar vermek son derece yanlış. Bunların amaçları iyi niyetli değil. Diyarbakır valisini, emniyet amirini güvenliği sağlama ve insanların özgürce etkinliklerini yapmalarını sağlamaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

paylaş