İstanbul’da Alevilerin kapılarına “ÖLÜM” yazıldı

08 May 2013

İstanbul Maltepe Esenkent'te Alevilerin yaşadığı 7 evin kapısı kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce “ölüm” yazısı ile işaretlendi.

Evlerin işaretlendiğinin fark edilmesinin ardından mahalleli ve çeşitli demokratik kitle örgütleri üyesi yaklaşık 300 kişi kısa bir yürüyüşün ardından yaptıkları basın açıklamasıyla olayı protesto etti. Açıklamada bu olayın sıradan bir durum olmadığı, daha önce de benzer olaylarla karşılaşıldığı, bu durumun Alevileri ötekileştirici ve inkârcı politikaların bir ürünü olduğu, Malatya, Adıyaman, Erzincan, Maraş, Sivas, Tokat, Gaziantep gibi Alevi nüfusun yoğun olduğu kentlerde bu tür saldırıların daha önce de yaşandığı üzerinde duruldu.  Alevilere yönelik hak ihlalleri günbe gün artıyor ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, ABF, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu FUAF, İngiltere Alevi Kültür Merkezi İAKM tarafından hazırlanan 2011 ve 2012 yılı Alevi Hak İhlalleri İzleme Raporu'nu bir basın toplantısıyla duyurdu.

AKP Hükümeti Sünniliği devlet ve toplum yaşamının merkezine yerleştiriyor! ABF Genel Başkanı Selahattin Özel, AKP Hükümetinin cami ve diyanet merkezli bir toplum dizaynından yana olduğunu belirterek, farklı inançlara sahip insanlar açısından tedirgin edici gelişmelerin yaşandığını söyledi. Alevilere yönelik her türlü ötekileştirme ve saldırıların, tarihin her evresinde devam ettiğini ifade eden Özel, AKP döneminin farkının Başbakanın Alevilik başta olmak üzere tüm farklı inançlara hakaretlerinin alenileşmesi olduğunu söyledi.

2012’de 70 hak ihlali Alevilerle ilgili ayrımcılık, hak ihlali, hakaret, aşağılama, nefret suçu, baskı, inkâr ve şiddetin belgelenmesinin temel hedef olduğu kaydedilen raporda, 2011 yılında 37 olan Alevilere yönelik ayrımcılık, hak ihlali, aşağılama, nefret suçu vakasının 2012 yılında 70’e çıktığı belirtildi. Kamu kaynaklı ayrımcılık ve nefret suçlarının büyük kısmının eğitim kurumlarında yaşandığı ifade edilirken, 2011 yılında hükümet kaynaklı 10 vakanın 9’unda nefret söylemini kullanan kişinin Başbakan Erdoğan olduğu vurgusu dikkat çekti.

paylaş