Boğaziçi Üniversitesi'nden yaşayanlara çağrı

08 May 2013

Boğaziçi Üniversitesi çalışanları ve öğrencileri taşeronlaşmadan iş güvenliğine, kayıt dışı emekten son dönemde kazanımla sonlanan direnişlere kadar birçok hayati meseleyi kampüse taşıyor.

Bu yıl beşincisi düzenlenecek olan Emek Haftası'nın etkinlik programı ve çağrı metni ise şu şekilde;

Yaşayanlara Çağrı Boğaziçi Üniversitesi 5. Emek Haftası

Ülkemizde yüz binlerce işçi, devletin ve sermayenin mutabakatı ile insanca yaşama hakları hiçe sayılarak, açlık sınırının altında olan asgari ücrete rıza göstermek zorunda. İşçi güvenliği hiçe sayıldığı ve işçiler sadece bir maliyet unsuru olarak görüldüğü için neredeyse her gün madenlerden, tersanelerden, fabrikalardan, tarım havzalarından iş cinayeti haberleri gelmekte.   Biz hak ve adalet için, emeği ve emekçiyi dert edinen öğrenciler ve üniversite çalışanları olarak, yıllardır Boğaziçi Üniversitesi’nde sesimiz yettiğince işçilerin sorunlarını ve direnişlerini gündemleştirme çabasındayız. Bundan beş yıl önce Tuzla tersanesindeki iş cinayetlerine karşı ses vermek niyetiyle başlattığımız Emek Haftası; Desa’dan, Tekel’e; beyaz yakalı plaza işçilerinden, bugün devam eden Hey Tekstil işçilerinin mücadelesine kadar pek çok farklı direnişi ve işçi sorununu kampüse taşıyan, hem işçi gruplarını bir araya getiren, hem de üniversite öğrencileriyle emekçileri buluşturan bir görev ifa etti.   Bu yılki Emek Haftası’nın ise başka bir yanı var. Daha birkaç gün önce 1 Mayıs’ta yüzleştiğimiz polis şiddeti gösterdi ki, devlet işçilerin bir araya gelmesini, seslerini yükseltmesini istemiyor. Emek mücadelesine ve işçilere omuz verenleri “marjinal” olarak görüyor, imhaya girişiyor. 1 Mayıs alanını işçilere, emekçilere, halka kapatmak istiyor. Tam da bu “büyük kapatılma” içinde 5. Emek Haftası taşeronlaşmadan iş güvenliğine, kayıt dışı emekten son dönemde kazanımla sonlanan direnişlere kadar birçok hayati meseleyi kampüse taşıyor. Üniversite ile “dışarısı” arasındaki duvarları yıkıyor, işçi ve öğrenci dayanışmasını yükseltiyor. Üstelik bu sefer sadece öğrenciler değil, Boğaziçi Üniversitesi çalışanları da bu coşkuya omuz veriyor.   5. Emek Haftası Boğaziçi Üniversitesi’nde; 8 Mayıs’ta Güney, 9 Mayıs’ta Kuzey Kampüs’te.

Emek dostlarını, hayal kuranları, üretenleri, öğrencileri, yaşayanları bekliyoruz!

8 Mayıs Çarşamba – Güney Kampüs Kırmızı Salon Önü 13:00-15:00 “Bakım Emeğinin Siyasi İrade ve Hükümet Tarafından Ücretlendirme Politikaları” – Serap Güre (KEİG)

15:00-17:00 “İş Güvencesizliği” – Kot Taşlama İşçileri, Aslı Odman (İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi), Zeki Kılıçaslan (Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi)

17:00 “Taşeronlaşma” – Boğaziçi Taşeron Denetleme Komisyonu (TADEK), Koç Üniversitesi Direnişi, Taş-İŞ Der (Çapa Direnişi), Arzu Çerkezoğlu (Dev-Sağlık İş)

20:30 Film Gösterimi

9 Mayıs Perşembe – Kuzey Kampüs Piramit Önü 13:00-15:00 “Kayıt Dışı Emek” – Afrikalı İşçiler, Souad Usayran (University of London), Sınır Tanımayan Göçmenler ve Mülteciler Dayanışma Ağı

15:00-17:00 “Emeğin Göçü” – Erdem Yörük (Koç Üniversitesi), Sidar Çınar ( Marmara Üniversitesi), Aslı Zengin (Göç-Der)

17:00 “Direnenlerin Buluşması” – Teksim İşçileri, Şişe Cam İşçileri, THY İşçileri (Hava-İş), İTÜ’lü Asistanlar, Vicdan ve Adalet Nöbetin’den İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenlerin Aileleri, Tekel İşçileri

paylaş