“18 yaşına kadar her birey çocuktur!”

08 May 2013

Gündem Çocuk Derneği, 1 Mayıs’tan sonra İstanbul Valisi tarafından yapılan açıklamaları protesto etmek için kamuoyunu vicdanına kulak vermeye çağırıyor.

Basına ve Kamuoyuna çağrı İstanbul Valisi Avni Mutlu’yu Çocuk Haklarını İhlal Ettiği Gerekçesiyle Kamu Denetçisine Şikayet Etmeye Çağırıyoruz!

“18 yaşına kadar her birey çocuktur!”

Bu cümle, Türkiye’nin 23 yıldır taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin ilk maddesidir. Çocuğun insan haklarını ve bireyin “çocuk olma” statüsü 1 Mayıs 2013 Çarşamba günü İstanbul Taksim’de kamuoyunun vicdanı ve gözleri önünde ihlal edildi.

Henüz 17 yaşında olan D. A., polisin attığı gaz bombası kartuşuyla başından ağır yaralanarak kafatası kırıldı.

17 yaşında bir çocuk olan D. A.’nın 2 Mayıs 2013 günü İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun "Dilan adlı kızımız da yaralıdır. Dilan örgüt üyesidir, marjinal grup üyesidir. Bizde kayıtları vardır. Çatışma içindedir. Tam bir radikal mensuptur. Yaptığımız hiçbir eksik ve yanlış işlem yoktur" sözleriyle çocuk olma statüsü ve insan hakları ihlal edildi.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, D.A’nın çocuk olduğunu görmezden gelmiş; onu korumak yerine (BM ÇHS Madde: 3) “kendini” ve “orantısız kullanılan gücü” haklı göstermiştir. Gündem Çocuk Derneği olarak Vali’nin sözkonusu ifadeleri ve tutumundan dolayı görevini ihmal ettiğini düşünüyoruz.

8 Mayıs 2013 tarihinde saat 11.00’de Vali Avni Mutlu’yu Kamu Denetçisine şikayet ediyoruz!

Çağrı İnsan/çocuk hakları savunucuları başta olmak üzere bireysel ve kurumsal olarak herkesi Dilan’ın çocuk olduğunu hatırlatmaya ve çocuk hakları ihlalinden dolayı İstanbul Valisi Avni Mutlu’yu Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikayet etmeye çağırıyoruz!

Ankara Tarih: 8.5.2013 Saat: 11.00 Yer: Kamu Denetçiliği Kurumu Önü Remzi Oğuz Arık Mh. Ali Dede Sokak. No: 8 06540 Çankaya / Ankara

İstanbul Tarih: 8.5.2013 Saat: 11.00 Yer: Galatasaray Postanesi Önü (Faks Yoluyla)

Şikayet metnine www.gundemcocuk.org sitesinden ulaşabilirsiniz.

paylaş