İsrail’in Suriye saldırısı ABD’nin müdahalesine hazırlık mı?

06 May 2013

İsrail’in son saldırısının Amerika’yı Suriye’ye müdahale kararı vermeye sevk edebileceği öne sürüldü.

Washington Post gazetesinde Karen DeYoung imzasıyla yayımlanan haberde Amerikalı üst düzey askerî yetkililerden naklen Suriye’ye asker gönderilmesinin uzak bir ihtimal olduğu; ancak Amerikan yönetiminin birkaç hafta içerisinde Suriye konusunda bir karar verebileceği bildirildi.

Haberde Amerikalı askerî yetkililerin Washington’un vereceği kararlar arasında Suriye’deki silahlı gruplara silah verilmesi ve Suriye ordusunu zayıflatmak için Amerika’nın uçaklarını ve füzelerini kullanması gibi seçenekler bulunduğunu söylediği bildirildi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, İsrail’in saldırısını Suriye’nin Hizbullah’a silah sevkiyatını engellemek amacıyla gerçekleştirdiğini ve bu yüzden anlaşılabilir olduğunu belirten gazete, isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Batılı yetkilinin de “Amerikan ulusal güvenlik ekibi ve ABD Başkanı’nın çevresindeki diplomatik ekip, Suriye’ye müdahalenin arttırılması konusunda çok istekli” dediğini bildirdi.

Haberde ayrıca Suriye’ye müdahale konusunda yönetime birtakım şartlar getiren Amerikalı senatörlerin dahi artık müdahaleyi kaçınılmaz gördükleri bildirildi.

Cumhuriyetçi senatörlerden Peter King’in CNN’e verdiği demeçte “Eğer Suriyeli isyancıları silahlandıracaksak bu silahların el-Kaide destekçilerinin eline geçmeyeceğinden emin olmalıyız” şeklindeki açıklamasına yer veren gazete, haberin sonunda Ulusal Koalisyon’a bağlı askerî örgütün lideri Selim İdris’in sözlerine yer verdi.

Selim İdris’in İstanbul’da yapılan Dostlar toplantısında görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye “Hiçbir Amerikan silahı aşırı gruplara gitmez, bu silahlar dikkatle gözetim altında bulundurulur ve Suriye’deki çatışmalar bittiğinde bu silahlar yeniden Amerika’ya iade edilir” dediği bildirildi.

Kaynak: Yakın Doğu Haber

paylaş