Bugün, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü

03 May 2013

TGS’den “Hapisteki gazeteciler için uçurtma eylemi”

Türkiye Gazeteciler Sendikası TGS 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde, dünyanın en çok gazeteci hapseden ülkesi olan Türkiye’de, Avrupa’nın en büyük adliye binası önünde bugün (3 Mayıs) hapisteki 62 gazetecinin fotoğraflarını taşıyan 62 uçurtma uçurma eylemi yapacak. TGS, gazetecileri, hapisteki gazetecilerin ailelerini, çocuklarını, yakınlarını, sanatçıları, aydınları, öğrencileri ve tüm sivil toplum örgütlerini eylem destek ve dayanışmaya çağırdı.

TGS, tüm gazetecilere özgürlük için 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde saat 12.00’de Çağlayan Adliyesi önünde buluşmaya çağırarak bir kişinin eksik olması hâlinde, bir gazetecinin uçurtmasının yerde kalacağına dikkat çekti.

69 gazeteci ve 30 dağıtımcı Nisan ayına hapishanede girdi. Hepsi de Terörle Mücadele Kanunu TMK ve Türk Ceza Kanunu TCK kapsamında 'örgüt' bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. 69 gazeteciden 44’ü ve 30 dağıtımcıdan 29’u Kürt medyasından.

Ocak-Mart 2013 döneminde biri gazeteci iki kişi hakkında TCK'nın "terör"le ilgili maddelerinden ve TMK'dan 15 yıl 10 ay hapis cezası verildi.

69 gazeteciden 17'si hükümlü, 38’inin yargılanması sürüyor. 14’ü ise 31 Mart tarihi itibarıyla henüz iddianameleri açıklanmadığı için, ne tür iddialarla tutulduklarını net olarak bilmeden ilk duruşma gününü bekliyor.

Nisan 2012’de 100 gazeteci ve 35 dağıtımcı hapisteydi. Mahkemeler üç ayda dördü gazeteci yedi kişi hakkında TCK'nın "terör"le ilgili maddelerinden ve TMK'dan 16 yıl 11 ay hapis cezası vermişti.

BM Genel Kurulu da 1993 yılının Aralık ayında aldığı kararla, 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü ilan edildi.

3 Mayıs’ın önemi ve anlamı satırbaşları ile şöyle: “3 Mayıs basın özgürlüğünü destekleyen girişimleri geliştirmek ve teşvik etmek için bir eylem günüdür. 3 Mayıs dünya çapında basın özgürlüğünün durumunu değerlendirme günüdür, 3 Mayıs, basın özgürlüğü için yaptıkları taahhütlere saygılı olmalarını hükümetlere anımsatma günüdür. 3 Mayıs basın özgürlüğünün önemine olan duyarlılığı artırma ve kamuoyunu uyarma günüdür. 3 Mayıs meslek etiği ve basın özgürlüğü konularında medya profesyonelleri arasındaki tartışmaları teşvik etmek için bir yansıtma günüdür. 3 Mayıs mesleklerini sürdürürken yaşamını yitiren gazetecileri anma günüdür. 3 Mayıs basın özgürlüğünü ortadan kaldırmaya çalışan veya engelleyen herhangi bir önlemden dolayı mağdur duruma düşen medyayı destekleme günüdür.”

BİA MEDYA GÖZLEM OCAK-ŞUBAT-MART 2013 BİA Medya Gözlem ve İfade Özgürlüğü Raporu-Tam Metin

http://bianet.org/bianet/medya/146111-bia-medya-gozlem-ve-ifade-ozgurlug...

paylaş