KESK İstanbul Şubeler Platformu, devletin 1 Mayıs terörünü protesto etti

03 May 2013

KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun çağrısıyla dün (2 Mayıs 2013) saat 19.00'da Taksim Tünel'de bir araya gelen yüzlerce kişi, 1 Mayıs'ı kutlamak için Taksim'e çıkmak isteyen işçi ve emekçilere yönelik polis saldırısını protesto etmek için alanlardaydı.   Taksim Tünel'den İstiklal caddesine doğru yürüyüşe geçen kitle, "Marjinaller yürüyor", "Vali istifa", "Yaşasın Taksim direnişimiz", "Her yer Taksim, her yer direniş", “1 Mayıs kızıldır, kızıl kalacak”, "İnadına hepimiz marjinaliz" sloganlarını haykırdılar. Kitle yürüyüş sırasında 1 Mayıs'ı bölme girişimini protesto etti. İstiklal Caddesi'nde oturma eylemi yapan emekçiler, burada 1 Mayıs marşını da söylediler.

Taksim Meydanı'na gelindiğinde, 1 Mayıs'ta yaşamını yitiren işçi ve emekçiler saygı duruşu ile anıldı. Kitle, polis şiddeti nedeniyle ölümün kıyısına gelen 17 yaşındaki lise öğrencisi Dilan Alp'e de selamlarını gönderdi. Daha sonra SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan bir konuşma yaptı. Turan konuşmasında, asıl amacın Taksim’i emekçilere kapatmak olduğunu ifade ederek, bedel ödemekten geri durmayacaklarını vurguladı.

Konuşmanın ardından, basın açıklamasını KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen 3 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Tosun okudu. "Muhalefetin, işçi sınıfının ekonomik, demokratik hak taleplerine tahammülsüzlük bir kez daha gösterilmiştir. Sorumlusu hükümettir, uygulayıcısı vali ve emniyet müdürüdür. İktidar Taksim alanını, 1 Mayıs alanı olmaktan çıkarmak istiyor. Dün yaşananlar bunun asla olamayacağını, bu ülkenin emekçilerinin, ezilenlerinin buna izin vermeyeceğini göstermiştir" dedi. Dün yaşanan polis terörünün bilançosunu da söyleyen Tosun, mücadelenin devam edeceğini belirtti.   Eyleme KESK İstanbul Şubeler Platformu'nun yanı sıra, BDSP, ESP, SDP, SYKP, ÖDP, Kaldıraç ve TKP 1920 gibi devrimci ve ilerici kurumlar da katıldı. Eylem “İnadına hepimiz marjinaliz!” sloganları eşliğinde sona erdi.

Eylem öncesi ve sonrasında polisin yoğun çevik kuvvet ablukası ve çevik kuvvetin gaz maskesi takması da dikkat çekiciydi.

paylaş