Dünya’da 1 Mayıs 2013

02 May 2013

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, dünyanın dört bir yanında işçi ve emekçilerin sorunları dile getirilerek kutlandı.

Yunanistan Kamu ve özel sektörlerde çalışanları ülke çapında 24 saatlik grevle 1 Mayıs’ı karşıladı.

Yunanistan İşçi Konfederasyonu GSEE ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu ADEDY'nin çağrısıyla Klaftmonos Meydanı'ndan Parlamento binasının da bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüyüş düzenlendi.

Yunanistan Komünist Partisi'nin KKE, Mücadeleci İşçi Kolları Birliği PAME üyeleri de Sintagma Meydanı'nda ayrı bir gösteri yaptı.

Almanya Alman Sendikalar Birliği DGB tarafından başta Berlin olmak üzere çeşitli kentlerde düzenlenen mitinglerle kutlandı. Almanya'nın başkenti Berlin'de DGB öncülüğünde Hackescher Markt adlı meydanda toplanan kalabalık kortejler eşliğinde ünlü Brandenburg Tor meydanına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Hükümetin asgari ücret ve vergi reformu sert bir şekilde eleştirilerek eşit bir gelir dağılımı talep edildi.

Fransa CGT, FO ve FSU işçi konfederasyonları, başta Paris olmak üzere ülke genelinde gösteri düzenledi. Sol eğilimli sendikalar, iş güvenliği ile ilgili haklara zarar vereceği için hükümetin yapacağı iş yaşamını esnekleştirme tasarısına karşı çıkıyorlar.

İspanya Kutlamalar UGT ve CCOO sendikaları öncülüğünde yapıldı. Ekonomik krizin en yoğun yaşandığı AB ülkesi olan İspanya, 6 milyondan fazla işsizle 1 Mayıs’a girdi. Eylemlere iş güvenliği ve istihdam talepleri dangasını vurdu.

Bangladeş Başkenti Dakka’da binlerce işçi, geçen hafta bir iş merkezinin çökmesi sonucu 386 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda iş güvenliği için yürüyüş düzenledi. Can güvenliklerinin sağlanması ve ücretlerinin artırılması talebinde bulunan işçiler, insanca yaşamak ve çalışmak istediklerini söyledi.  

Azerbaycan Bakü’de bulunan “Fehle (İşçi)” Caddesi’ndeki İşçi Anıtı etrafında yapılan miting, Azerbaycan Komünist Partisi ve “Kırmızı Sol Gençler Birliği” tarafından düzenlendi.

Kamboçya İşçiler daha iyi ücretler ve haklar için sokağa döküldü.

Filipinler Binlerce işçi protestolara katıldı.

Endonezya İşçiler, yeni zamlanan petrol fiyatları ve daha iyi koşullarda çalışma talepleri için sokağa döküldü. Dünya basınına yansıyan bilgilere göre son yılların en kalabalık mitingi yapıldı.

paylaş