Taksim 1 MAYIS 2013

01 May 2013

Yeni Dünya sitesi olarak gün boyunca Taksim 1 Mayıs alanındaki 1 Mayıs katılımcısı arkadaşlarımızdan gelen canlı haberler ile sizlerle birlikte olacağız.

14:30  Tüm gruplar 1 Mayıs alanından ayrılmış durumda. Canlı yayınımız sona ermiştir. 

14:10  Yer yer küçük çatışmalar yaşanmaya devam ediyor. Sosyalist grupların çoğu alandan ayrılmaya başladı.

13:23  Beşiktaş meydanda toplanan yaklaşık 1.000 kişilik kitleye polis durduk yere saldırdı. Kitle yeniden Barbaros bulvarına doğru çekiliyor. 

13:15  Serdal G. isimli bir işçinin başına gelen gaz bombası sebebi ile Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyata alındığı bilgisini aldık.

12:20  Fatih Camiisi'nde namaz kıldıktan sonra Unkapanı'ndan Taksim'e yürümek isteyen Antikapitalist Müslümanlar adlı grup köprünün kapalı olması yüzünden Eminönü'ne yöneldi. Metro inşaatı civarındaki polis barikatında yaşanan çatışmada grup üyesi bir kişi gözaltına alındı. 

12:10 TKP 1920'nin direnişteki tüm kolları Beşiktaş Abbasağa parkında bir araya geldi. Burada 1 Mayıs'ın anlamı üzerine bir konuşma yapıldı. Ardından 1 Mayıs ve TKP marşları okundu. 

11:50 DİSK başkanı Kani Beko bir basın açıklaması yaptı. Konuşmasında AKP'nin saldırgan tutumunu kınayan Kani Beko kardeşlik ve barış içinde bir 1 Mayıs kutlama çabalarının AKP'nin yasakçı tutumu sebebi ile engellendiğini yaşananların sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu söyledi. Beko konuşmasında emekçilere kalkan ellerin er ya da geç kırılacağını söyledi. Konuşmasının ardından 1 Mayıs kutlamalarını bitirdiklerini açıkladı. 

11:50 DİSK binasının çevresindeki polis ablukası kalktı. Az sonra DİSK yetkilileri bir basın açıklaması yapacak. 

11:35 Beşiktaş çarşıdaki kitlenin ağırlığı Beşiktaş Abbasağa parkına çekildi. 

11:19 Profilo alışveriş merkezi civarındaki kalabalık bir kitle Mecidiyeköy'e çıkmaya çalışıyor.

11:18 ESP ve Halk Cephesi üyelerinden oluşan bir grup Tarlabaşı üzerinden İstiklal caddesi üzerine çıkmaya çalışıyor.

11:10 Beşiktaş'taki direniş grubuna EMEP, ÖDP, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarları ve Eğitim-Sen üyelerinin de katıldığı ve kitlenin kalabalıklaştığı bilgisi geliyor. 

11:10 Fulya civarında da polis saldırısına karşı ara sokaklarda barikatlar kurulmaya başlandı. 

11:02 Beşiktaş çarşı civarındaki Halkevi ve TKP 1920 üyelerinin Beşiktaş meydana çıkma çabaları devam ediyor. 

10:55 Şişli Bomonti civarında ara sokaklarda barikatlar kurulmaya başlandı. 

10:48 Polis klasiklerine devam ediyor. Bu sene de Şişli Etfal Hastanesine gaz bombası attılar. Basın mensuplarına tazyikli su sıktılar. AKP bildiğiniz AKP. 

10:43 Şu an Beşiktaş çarşı civarında TKP 1920 ve Halkevi üyelerinden oluşan kalabalık bir grup bir araya gelmiş durumda. Barikatı zorluyorlar. 

10:25 TKP 1920 üyesi bir işçi  gaz bombası sebebi ile kötüleşti. Taksim ilk yardım hastanesine kaldırıldı. Kalp krizi riski var. Gelişmeleri aktaracağız. 

10:10 Hak-İş'ten küçük bir grup sendikacının, polisin izniyle alana girip çelenk bıraktığı bilgisini aldık. Binlerce işçi alana girmek için direnirken onlardan ayrı bir tutum alan sendikacılık anlayışını kınıyoruz. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz.

10:00 Polis DİSK binasının içine gaz atmaya başladı. Aralarında DİSK Nakliyat-iş sendikası başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu'nun da olduğu yaralılar ve bayılanlar var. Polis itfaiye ve ambulansların gelişini bile engelliyor. DİSK binasının olduğu sokakta bir eve gaz bombası düşmesi kaynaklı yangın çıktığı bilgisi var. 

09:55 AKP hükümeti 1 Mayıs alanında 1 Mayıs kutlanmasını engelleyerek İstanbul'un tüm Avrupa yakasını 1 Mayıs alanına çevirmiş durumda. Şişli, Mecidiyeköy, Beşiktaş Çarşı, Barbaros Bulvarında aynı anda polis müdahaleleri var. Hepsinde polisin hukuksuz müdahalesine karşı direniş var. Polisin kullandığı plastik mermilerden kaynaklı yaralıların olduğu bilgisi var.

09:43 Yıldız üniversitesinin önünde (Barbaros yokuşunun üst noktası) sendikalar ve sosyalist çevrelerden oluşan yaklaşık 1.500 kişi bir araya geldi. Polis saldırısına karşı direniyor. Polisin plastik mermi de kullanmaya başladığı bildiriliyor. 

09:30 Beşiktaşta ara sokaklarda gözaltılar başladı. 

09:23 Disk ile yetkililer arasındaki görüşmede 10-15 kişilik bir grubun alana girmesine izin verelim kalanlar geri çekilsin önerisine DİSK ya hep beraber gireriz, ya hiç birimiz giremeyiz cevabı verdi.  Bunun üzerine polis Şişli koluna saldırdı. Şişli'de çatışmalar başladı. Kitle DİSK binasının önüne doğru geri çekildi.  Aynı anda Mecidiyeköy'de de saldırılar olduğu bilgisi geliyor.  foto: twiter @JinaBeNav

09:15 Polis yoğun bir şekilde gaz atarak ve panzer desteği ile saldırıya başladı. Kitle Barbaros yokuşuna doğru çekilmeye başladı. 

09:10 Beşiktaş'ta polis ara ara gaz bombası atmaya devam ediyor. Kitle polis saldırısını durdurmuş durumda. Beşiktaş'ta gruplar bir araya gelmeye başladı. İKD'li kadınlar da alanda yerlerini aldı. Türk-İş'e bağlı sendikalar alanda birikmeye başladı. 

08:40 Valilik katılımı engellemek için ne yapacağını şaşırmış durumda. Eminönü'nden Karaköy yönüne geçişi engellemek amacı ile Galata ve Unkapanı köprülerini açarak geçişi engellediler. 

08:35 DİSK üyeleri Taksim'e doğru yürüyüşe başlayıp Osmanbey'de polisin oluşturduğu barikata biraz kala durdu. DİSK saat 9.00'a kadar burada kortejin oluşmasını bekleyip 9.00'dan itibaren açıkladıkları üzere Taksim'e doğru yürüyüşe geçeceklerini duyurdu.

08:30 Anayasal bir hak olan ulaşım özgürlüğü engelleniyor. Valiliğin pek çok toplu taşım aracını hukuksuz bir şekilde engellediği yetmezmiş gibi mahallelerden kalkan pek çok otobüsü engellediği yönünde haberler geliyor. Valiliğin tüm engelleme çabalarına karşın işçiler imkanları zorlayarak alana ulaşmaya çalışıyor.  Polis Mecidiyeköy girişi tutarak Şişlideki DİSK binasına doğru girişi engelleme çabasında. Buna rağmen Şişli koluna buluşma koyan gruplar DİSK çevresinde toplanmaya başladı. 

08:02 Aralarında TKP 1920, Halkevi, DİP, Fenerbahçe SolAçık ve EHP üyelerinin bulunduğu kitle polise direniyor.  Polisin yoğun gaz bombası saldırısına karşı kitlenin bir kısmı Beşiktaş Çarşı içine çekilmiş durumda. 

07:40 Beşiktaşta polis biber gazı ile müdahale etmeye başladı. Toplanan kitle polise direniyor. 

07:02 Beşiktaşta ilk buluşma gerçekleşti. Aralarında TKP 1920 üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 250 kişilik bir grup Beşiktaş Meydan'da toplanmış durumda. 

06:10 Disk üyesi işçiler Şişli'deki Disk binası önünde toplanmaya başlamış durumdalar. 

paylaş