DİSK ve KESK "Biz, 1 Mayıs'ta Taksim'de olacağız!"

19 Nis 2013

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in dün yaptığı "Taksim, 1 Mayıs'a yasak" açıklamasına tepki gösterdi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, geçtiğimiz Salı günü düzenledikleri basın toplantısını hatırlatarak, "O toplantıda DİSK olarak 1 Mayıs'ı İstanbul'da Taksim'de, diğer illerde de alanlarda kutlama kararı aldığımızı duyurduk" dedi.

Diğer konfederasyonlarla da görüştüklerini ve "Taksim'de olma" kararı aldıklarını belirten Beko, şöyle konuştu: "Taksim bizim için neden önemli? 1977 yılında 500 bin işçinin katıldığı 1 Mayıs'ta faşist katiller 36 arkadaşımızı katletti. O katiller hala bulunamadı. DİSK olarak 'Katiller bulunsun, adalete teslim edilsin' diye yıllardır iddialı bir şekilde mücadele yürütüyoruz. 36 arkadaşımızın anısına DİSK'e bağlı işçilerle yine Taksim'de olacağız. İçişleri Bakanı Güler'in, Taksim'deki fiziki koşulları gerekçe göstererek, kutlamalara yasaklama girişimini kınıyoruz. Taksim alanını biz de gördük, inceledik. Fiziki koşullar açısından bazı handikaplar taşıdığını biz de biliyoruz. Ancak bu fiziki durumun, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasına engel olduğunu düşünmüyoruz." dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de ETHA'ya yaptığı açıklamada, konfederasyonların dışında bütün siyasi yapıların da 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama noktasında kararlı olduğunu belirterek, "Fiziki alan gerekçesiyle Taksim'in yasaklanmasını fırsatçı ve yasakçı politikaların devamı olarak görüyoruz" dedi. Özgen, ayrıca; "Fiziki koşullar dezavantajlı durumlar yaratsa da, 1 Mayıs gibi bir eylemi tarihsel ve siyasal anlamı olan Taksim Meydanı'nda kutlayacağız. Bunu bir kez daha hatırlatayım. Geçen yıl da aynı tarz ve yöntemi gördük. Güvenlik gerekçesiyle yasaklamak istediler. Ancak yaptığımız görüşmelerde bunun bir bahane olduğunu ifade ettik. Bu yıl da yeniden görüşme yapacağız. Görüşerek bu sorunu çözebileceğimize inanıyoruz. Kamuoyunu da duyarlı olmaya ama ayrıca sakin olmaya davet ediyorum" dedi.

Türk İş’in yaptığı açıklamada ise, "TÜRK-İŞ, emekçilerin birlik mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ın başta İstanbul Taksim olmak üzere tüm bölge ve illerde tüm emek ve meslek örgütlerince birlikte kutlanabilmesinin gereğine inanmaktadır ve bu yöndeki çabalarını son ana kadar sürdürmeye kararlıdır" denildi.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nden 1 Mayıs çağrısı

1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanı Taksim'de olacaklarını açıklayan ÇHD, her türlü baskı ve zora karşı, işçi, emekçi ve devrimcilerle birlikte mücadele edeceğini bildirdi. Açıklamada "Siyasal, sendikal ve toplumsal muhalefetinin sesinin siyasi iktidar eliyle kapatılmayacağını bir kez daha dosta düşmana göstereceğiz" denildi.

 

 

paylaş