Hollanda Unilever işçileri kazandı

16 Nis 2013

Hollanda'da FNV sendikası üyesi Unilever işçileri günlerdir eylem yapıyorlardı. Hollanda merkezli çokuluslu kapitalist Unilever, işlerinin bir bölümünü devrettiği Sodexo şirketine işçileri de devrediyordu. Ancak bu transfer sırasında işçiler büyük hak kayıplarına maruz kalıyordu.

9 Nisan'da eylem yapan işçiler peruk ve maske taktılar. Eyleme devam eden işçiler Rotherdam'da Unilever tepe yöneticisi ile görüşüp ona emeklilik maaş kayıplarını iyi hesaplaması için geleneksel Çin hesap makinası Abaküs hediye ettiler.

Sendika devirden sonra Sodexo'da çalışacak Unilever işçileri için iş garantisi, ücret ve tazminat hakkı kaybının önüne geçilmesi konularında anlaştı. Sodexo'ya geçen işçilere iş garantisi vermek istemeyen ve ücretleri düşürülecek olan işçiler için 3 yıllık iş garantisi ve ücretlerin iyileştirilmesi konusunda anlaşıldı.

Böylece 6 haftadır devam eden anlaşmazlık 12 Nisan'da şirketin Hollanda Roterdam'da bulunan merkezi ile sendika arasında varılan anlaşma sonrası işçiler lehine sonlandırıldı.

Emekçiler açısında çağımızın vebası olarak tanımlanabilecek taşeronlaşma her yerde. Gerçekten de veba gibi yayılıyor. Taşerona karşı işçilerin ve örgütleri sendikaların amansız bir mücadele yürütmeleri gerekiyor. Yoksa yakın bir gelecekte istihdamın büyük bir bölümü taşerona dönüşecek.

paylaş