Guantanamo hapishanesinde isyan çıktı

15 Nis 2013

ABD’nin Guantanamo Hapishanesi’nde mahkûmlar isyan etti. El yapımı silahlar üreten mahkûmlar kameraları örterek gardiyanlarla çatıştı.

Amerikan Guantanamo Hapishanesi’nde mahkûmları tek kişilik hücrelere yerleştirme girişimi, mahkûmlar ile gardiyanlar arasında çatışmalara neden oldu.

Şubat ayında açlık grevi ilan etmeleri, ayrıca pencereleri kapatmaları ve kameraları perde ile örtmelerine ceza olarak, mahkûmlar tek kişilik hücrelere konulmak istendiler.

Gardiyanlar hücrelere girmeye yeltendiklerinde onlara saldırıldı. Çıkan olaylarda plastik mermi kullanılınırken, isyan kısa sürede bastırıldı.

Bazı mahkûmlar el yapımı silahlar yardımıyla direnirken, ateş açıldığı belirlendi. Ancak, mahkûm ve gardiyanlardan yaralanan olmadı.

Hapishane yönetimi greve 43 kişinin katıldığını söylerken mahkûmların avukatları açlık grevine 166 mahkûmun katıldığını belirtiyor. Avukatlar, yönetimin bazı mahkûmları yemek yemeye zorladığını öne sürüyor.

İnsan hakları ihlalleri ile tanınan Guantanamo Hapishanesi’nin kapatılması 2008’den bu yana gündemde. ABD Senatosu ise kapatmaya karşı çıkıyor. Zorla uykusuz bırakma, soğuk hücrelerde çıplak bırakılma ve şiddetli sorgu teknikleri hapishanedeki insan hakları ihlalleri arasında.

paylaş