Avrupa’da et güvenliği tartışılıyor

11 Nis 2013

Avrupa’da gıda güvenliği sorununa her gün yeni bir kriz ekleniyor.

Avrupa Birliği'nde at eti skandalı ocak ayında İrlanda'da ortaya çıkmıştı. Skandal ortaya çıktığından beri gıda sektörünün şeffaflığı AB ülkelerinde sorgulanıyor.

En son Hollanda iki ithalat ve ihracat firmasının ülkeye getirdiği 50 bin ton eti piyasadan çekti. Sığır eti etiketiyle satılan etlerde at eti olduğundan şüpheleniliyor.

Et krizinin bir de sağlık boyutu var. Genelde atlar için ağrı kesici olarak kullanılan Fenilbutazon adlı kimyasal, insan sağlığına zararlı ve yemeklere karışması yasa dışı. Geçen Salı İngiltere'deki büyük bir süpermarket zinciri, on binlerce konserve sığır eti ürününü içinde bu kimyasal tespit edildiği için raflarından kaldırdı.

İngiliz hükümeti Ocak ayı sonunda mezbahalarda kesilen tüm at etlerine Fenilbutazon testi zorunluluğu getirdi. Yüzde yüz test sisteminde şu ana kadar test edilen 1042 attan 22'sinde o kimyasala rastlandı.

Kamunun tasfiye edilerek, tüm ticari faaliyetin özel şirketlere terk edildiği Avrupa ülkelerinde kamuoyu son birkaç yıldır birbiri ardına açığa çıkan gıda krizleri nedeniyle gıda güvenliğini daha çok tartışmaya başladı.

 

paylaş