Kuş gribi tehdit ediyor!

05 Nis 2013

Çin’de hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

Çin Haber Ajansı, son olarak Zhejiang bölgesinde 64 yaşındaki bir çiftçinin de ölmesiyle virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 6'ya yükseldiğini duyurdu.

Çin Ulusal Aile Planlaması Komitesi, kuş gribinin bir türü olan H7N9 virüsüne ülkede ilk kez rastlandığını belirtti. Hastalığın, yüksek ateş ve şiddetli öksürük ile başladığı, sonra zatürreye çevirdiği biliniyor. Ülkede, en az 14 kişide H7N9 virüsüne rastlandığı belirtilirken, virüsün şimdilik insandan insana bulaşmadığı ifade edildi.

Çin'de, 2003'te kuş gribinin bir diğer türü olan H5N1 virüsü nedeniyle 360'tan fazla kişi hayatını kaybetmişti. H7N9 virüsünün H5N1 virüsünün mutasyona uğramış hâli olabileceği belirtiliyor.

Doğu Asya ülkelerinde etkili olan H5N1 tipi kuş gribi virüsünün göçmen kuşlar ve evcil kanatlılara temasla insana bulaştığı biliniyor. Uzmanlar, çabuk mutasyona uğrayan ve domuz gibi diğer hayvan türlerine kolayca bulaşma eğilimi gösteren H5N1 virüsünün başka bir alt türe dönüşebileceğinden endişe ediyor. Yeni alt tür olarak nitelenen H7N9 virüsünün bulaştığı hastalardan en az 3'ünün canlı tavuk ya da domuzlar ile temas ettiği kesinleşti.

paylaş