Futbolda faşizm istifası

02 Nis 2013

İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı David Miliband, ikinci başkanlığını yaptığı Sunderland FC takımının teknik direktörlüğüne faşist Paolo Di Canio’nun getirilmesi nedeniyle istifa etti.

İngiltere Premier Ligi’nde son sekiz haftadır kazanamayan ve son olarak Manchester United’a boyun eğen Sunderland’de yolların ayrıldığı Martin O’Neill’in yerine İtalyan Paolo Di Canio ile 2,5 yıllık anlaşma sağlandı. Ancak bu, takımda suların daha da dalgalanmasına neden oldu. 44 yaşındaki yeni teknik adamın siyasi görüşleri nedeniyle ikinci başkan David Miliband istifa etti.

Lazio’da forma giydiği sırada Nazi selamı veren ve Mussolini’ye hayranlığını her fırsatta dile getiren Di Canio ile anlaşılmasının ardından, aynı zamanda İşçi Partisi Milletvekili olan Miliband “Yeni teknik adamın geçmişte yaptığı siyasi açıklamaların ardından böyle bir karara vardım. Di Canio’nun Sunderland’e büyük zarar vereceğini düşünüyorum” dedi.

Kulübün Şube Sorumlusu Dave Bowman da istifa ederken, Di Canio olduğu sürece stada adım atmayacağını söyledi. Bowman, kararı ölümle eşdeğer tutarken “Destekçileri işçi sınıfından olan bir takım için bu korkunç bir randevu. Bu karar asla kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta, siyaseti bırakarak ABD’de bir yardım kuruluşunun başına geçme kararı alan İngiltere’nin eski Dışişleri Bakanı David Miliband, yönetici olarak yer aldığı futboldan da elini ayağını çekti. Yahudi kökenli olan ve ailesi soykırımdan kurtulan David Miliband, “Yeni menajerin geçmişteki siyasi beyanatları düşünüldüğünde, sanırım doğru olan şey bırakmak” diyerek istifasını açıkladı.

Eski İtalyan futbolcu Di Canio’nun gelişi Sunderland taraftarları arasında da hoşnutsuzluğa sebep oldu. Facebook’ta ‘Sunderland Di Canio’ya karşı’ adlı bir grup kuran taraftar gruplarından bazıları, Di Canio takımın başında olduğu sürece maçlara gelmeyeceklerini duyurdu.

Paolo Di Canio, Perşembe akşamı Fenerbahçe’nin karşı karşıya geleceği ve faşist eğilimleriyle bilinen İtalyan Lazio takımında da oynamıştı. Eski futbolcu, Lazio forması giyerken, kazandıkları bir maçın ardından tribünlere Nazi selamı vermişti.

“Ben bir faşistim, ırkçı değilim” şeklinde açıklamaları bulunan Di Canio, 2. Dünya Savaşı’nda Hitler’in müttefiği olan İtalya’nın faşist devlet başkanı Benito Mussolini’yi de öven açıklamalar yapmıştı.

Di Canio, Mussolini için “Çok prensipli, ahlaklı biri. Çok yanlış anlaşıldı” şeklinde konuşmuştu. Di Canio'nun, Latince lider anlamına gelen ve Mussolini'nin lakabı olan 'Dux' yazılı bir dövmesi de var.

İngiltere’de West Ham United takımında bir süre forma giymiş olan Paolo Di Canio, Şubat ayında Swindon takımının menajerliğinden ayrılmıştı.

paylaş