Kuzey Kore’den nükleer hamle!

02 Nis 2013

Kuzey Kore yönetimi, Yongbyon nükleer tesisindeki nükleer reaktörü ve tesisteki tüm faaliyetleri yeniden başlatacağını duyurdu.

Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Yüksek Halk Meclisi üyeleri, ülke güvenliğinin sağlanmasında nükleerin daha önemli rol oynaması gerektiğine ilişkin yasayı onayladı. Haberi, Kore Telgraf Ajansı duyurdu. Ajans olaya ilişkin, "Kuzey Kore’nin nükleer silaha sahip olması, yasal düzeye de yansıtılması lazım. Nükleer rezervimizin nicelik ve nitelik açısından güçlendirilmesi gerekir” ifadesine yer verdi.

Haberde, parlamenterlere göre “Kuzey Kore’nin, saldırı olması hâlinde düşman ordusunu tek darbeyle yok edebilecek güce ve tüm haklara sahip bir nükleer ülke” olduğu ifade edildi. Kanunda, Kuzey Kore’nin nükleer potansiyelinin sadece müdafaa amaçlı kullanılabileceği de belirtildi.

Parlamento’da ayrıca, Kuzey Kore’nin nükleer olmayan ülkelere karşı nükleer silah kullanmayacağı belirtildi. Ancak, bir nükleer ülke tarafından Kuzey Kore’ye yapılan saldırıda, söz konusu şarttan istisnai olarak Kuzey Kore askerlerinin, bu ülkeye olduğu gibi “nükleer ülke olmayan” müttefiklerine karşı da nükleer saldırı gerçekleştirmeye hazır olmaları gerekir.

Kuzey Kore, nükleer deneme sonrasında Birleşmiş Milletler'in ambargoları sıkılaştırmasını ve ABD'yle Güney Kore'nin yaptığı askerî tatbikatları onaylamadığını daha önce açıklamıştı.

Kuzey Kore'nin nükleer silah programının başlıca plütonyum kaynağı olan Yongbyon'daki reaktör, yardım karşılığı silahsızlanma anlaşması kapsamında Temmuz 2007'de kapatılmıştı.

paylaş