Edirneli Kadınlar, kadın cinayetlerine karşı sokaktaydı!

30 Mar 2013

Edirne'de 26 Mart günü görevi başında kocası tarafından katledilen Nurcan hemşire için kadın kuruluşları, sendikalar, siyasi partiler Edirne postanesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

EKK Kadın Meclisi ve Türk Hemşireler Derneği Edirne Şubesi'nin çağrıcılığını yaptığı basın açıklamasına; KESK Şubeler Platformu BES, İKD, TKP 1920, Halkların Demokratik Kongresi, Trakya'da Birlik ve Dayanışma Derneği, CHP İl başkanlığı ve İl kadın kolları, Demokratik Gençlik Hareketi, Yeni Demokratik Sendikal Birlik, Edirne Türk Hemşireler Derneği Öğrenci Komisyonu, Kurşun Kalem Sanat Tiyatrosu, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türk Sağlık Sen, Edirne Halk Meclisi destek verdi.

Basın açıklamasını EKK Kadın Meclisi dönem sözcüsü Ayten Sünnetçiler okudu. Açıklama'da:

Kadına yönelik şiddeti durduracağız! ''Gün geçmiyor ki diye başlayan sayısız basın açıklamalarından bir yenisini daha okumak zorunda bırakıldık .Evet, gün geçmedi ki bir kadın daha boşanmak istediği kocası tarafında 4 kurşunla öldürüldü. Bu defa yanı başımızda, Edirne'de! Kulaklarımızı tıkayamayacak, gözlerimizi kapatamayacak kadar yakınımızda. 26 Mart günü herkes gibi işine gitmişti hemşire Nurcan Dönmez. Kocası görevi başında aldı onun canını. Öldürme nedeni Nurcan'ın boşanmak istemesiydi. Buna benzer haberleri gazetelerde, televizyonlarda defalarca gördük. Onlar 30 saniyelik haberlerdi bizim için. Bir dahaki haberin biz olup olmadığını bilmeden izledik.

Şiddet artıyor, cezalar indiriliyor! Dünyada; toplumsal cinsiyet eşitliği sıralamasında 135 ülkeden 124. sırada olan ülkemizde genelleme sözlerle kadınların öldürülmeleri normalleştiriliyor. Karı koca arasına girilmez, kol kırılır yen içinde kalır zihniyetleriyle... Şiddet dinsel, geleneksel ön yargılar, cinsiyet ayrımcı politikalar ve yasalar eliyle meşrulaştırılıyor. Gelinen noktada ise yasalar kadını değil, onu öldüreni koruyor. Türkiye'de son 7 yılda öldürülen kadın sayısı yüzde 1400 artmıştır.

Bütün bunların sona erdirilmesi için; en kısa zamanda mecliste bir araştırma komisyonu kurularak kadın cinayetlerinin araştırılmasını, cinsiyet ayrımcı politikaların, yasaların ve uygulamaların kaldırılmasını, kadın lehine yeniden düzenlenmesini, şiddete uğrayan kadınlar için daha çok sığınma evi, ücretsiz danışmanlık, psikolojik ve tıbbi destek sağlanmasını, var olan  kadın örgütleriyle eğitim projelerinin hayata geçirilmesini, ana-baba eğitim projelerinin başlatılmasını, boşanan şiddete uğrayan kadınlar için istihdam alanlarının yaratılmasını, medyanın kadın ve çocuklara yönelik şiddete teşvik edici yayınlarının kaldırılmasını, kadın ve çocuklara yönelik şiddeti bir malzeme olarak kullanmaktan vazgeçmesinin sağlanmasını istiyoruz '' denildi.   "Kadına yönelik şiddete hayır!", "Yaşasın kadın dayanışması!", "Erkek vuruyor, devlet koruyor!", "Özgür kadın, özgür toplum!" sloganlarını atan Kadınlar, basın açıklaması bittikten sonra da uzun süre alandan ayrılmadı.

paylaş