“Bizi Rahat Bırakın!” Irak işgalinin görünmeyen yüzü

29 Mar 2013

Irak Savaşı'nın başlamasının 10. yılında, Irak Savaşı sırasında ya da sonrasında patlayan bombalardan yaralanıp plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğrafları sergilendi.

Birçok milletten yüzlerce gönüllünün çalışmalarıyla gerçekleştirilen dünyanın en büyük savaş karşıtı fotoğraf projesi "Bizi Rahat Bırakın / Leave US Alone” 25 Mart’ta birçok ilde aynı anda sergilendi. Sergi ünlü fotoğraf sanatçısı Niko Guido’nun katkılarıyla güçlendi.

Türkiye’de 22 farklı ilde ve İngiltere, Hindistan, İsveç ile KKTC’de toplam 31 mekânda aynı anda mümkün olduğunca çok kişiyle buluşmayı hedefleyen projede, 2010-2011 yıllarında Ürdün'ün başkenti Amman'da bir hastanede Irak Savaşı sırasında ya da sonrasında patlayan bombalardan yaralanıp plastik cerrahi ameliyatları geçirmiş Iraklıların portre fotoğrafları sergilendi.

Savaşın sivillerin hayatını nasıl etkilediğini gösteren karelerle, "Savaşa hayır, barışa evet" demeyi amaçlayan sergide portre fotoğrafları çekilen 24 kişiden, kendilerini anlattıkları 5 dakikalık ses kayıtları da alındı. Bombadan önceki ve bombadan sonraki hayatlarını, yaşamlarındaki değişimi anlatan her bir portre sahibinin sözleri, ülkemizde savaş karşıtı bir tiyatro sanatçısı tarafından seslendirildi.

Ülke içinde ve dışında savaş kışkırtıcılığının yapıldığı bu günlerde bu fotoğraf sergisi savaşlardan kadınların ve çocukların da ne kadar çok yaralandığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Emperyalist savaşın yıkıcı gücü onlarca yıl ekonomik, psiko-sosyal, kültürel, ekonomik vb. anlamda etkisini sürdürüyor.

paylaş