Suriye’de kimyasal silah araştırması

28 Mar 2013

Suriye’de BM’nin araştırdığı kimyasal silah raporu bir ay sonra açıklanacak.

Birleşmiş Milletler’in Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını araştıracak özel heyete başkanlık eden İsveçli akademisyen Prof. Dr. Ake Sellström, çalışmaların önümüzdeki hafta başlayacağını bildirdi.

BM Radyosu’na demecinde, hazırlık aşamasının 3-4 gün alacağını söyleyen Sellström, aynı sürenin denetimler için gerektiğini, ardından 2-3 haftanın kimyasal analizler ve raporun hazırlanması için harcanacağını belirtti.

İsveçli akademisyen, “Önce uzun bir hazırlık çalışması bizi bekliyor. Ayrıca, güvenlik durumunun bu görev için ne kadar uygun olduğunu dikkate almalıyız” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Araştırma heyeti, Suriye hükümetinin dikkat çektiği olayla ilgilenmeli” diye açıklamıştı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye Hükümeti ile İngiltere ve Fransa'nın başvuruları üzerine Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının incelenmesine karar vermiş, bu konuda oluşturulan misyonun başına da İsveçli Ake Sellström'ü atamıştı.

Kimyasal silah kullanımı iddialarını araştıracak komisyonun başkanlığına Sellström'ün atanmasına ilişkin Suriye Hükümeti'nden olumlu tepki alınmıştı.

Suriye Enformasyon Bakanı Ümran Ezzubi, 19 Mart günü Suriye’deki taşeron çetelerin Halep kenti yakınlarında kimyasal silah kullandığını açıklamıştı. Açıklamada 26 kişinin hayatını kaybettiği 86 kişinin de yaralandığı belirtilmişti.

paylaş