Pardus’un Yarını çalıştayı yapıldı

29 Mar 2012

Pardus işletim sisteminin geleceği hakkında yapılan çalıştay 23-24 Mart 2012'de geçekleştirildi.   Gerek geliştirici gerekse kullanıcı desteğini her geçen gün kaybeden Pardus işletim sisteminin geleceği hakkında yapılan çalıştay 23-24 Mart 2012'de geçekleştirildi.

​​​İlk kararlı sürümünü 21 Ocak 2011'de çıkaran, daha sonra 2011.1 ve 2011.2 ile geliştirilmesine devam edilen Pardus'un son kararlı sürümünün Ocak 2012'de yapılan bir açıklama ile durdurulduğu açıklanmıştı. Son yıllarda birçok geliştiricisinin istifa etmesi Pardus projesinde sıkıntılar olduğu yönünde söylentilere neden olmuş, son kararlı sürümün durdurulması bu söylentilerin daha tepkisel bir hal almasına neden olmuştu.

Bunun üzerine TÜBİTAK tarafından çeşitli geliştiricilerin davet edilmesiyle bir toplantı gerçekleştirildi. Pardus'un teknik altyapısından proje yönetiminin nasıl olacağına kadar birçok konunun tartışıldığı çalıştay iki gün sürdü. Toplantı sonunda yayınlanan sonuç metnine göre birçok geliştiricinin ve kullanıcının tam olarak kafalarındaki sorular giderilmemiş olmasına karşın ileriye dönük bazı konuların ve sorunların adının koyulduğu metni aşağıda bulabilirsiniz;Pardus’un Yarını Çalıştayı Sonuç Metni Pardus’un Yarını Çalıştayı, Türkiye’deki özgür yazılım topluluğundan davet edilen 36 kişinin katılımıyla tamamlandı. Pardus Projesi’nin Türkiye özgür yazılım hareketinin vazgeçilmez bir parçası olduğu bir kez daha vurgulandı. Pardus’un gelişiminin gerek bireysel gerek kurumsal sürüm olarak TÜBİTAK öncülüğünde, topluluğun katılımıyla sürdürüleceği TÜBİTAK tarafından belirtildi. Pardus’un geleceğine yön verecek, gerekli kararları alacak bir kurul oluşturuldu. Kurul, aşağıdaki temsilcilerden oluşacaktır:

    TÜBİTAK yönetim temsilcisi     STK temsilcisi     Kullanıcı topluluğu temsilcisi     Geliştirici temsilcileri (biri topluluktan olmak üzere 2 kişi)     Pardus çözüm ortaklarından bir temsilci     Üniversite (akademik) temsilci     Kamu kurumlarından temsilci

Kurul şeffaf olacak, yapılan çalışmaların hem Türkçe hem İngilizce olarak topluma duyurulması sağlanacaktır. Kurul üyeleri kendi temsil ettikleri topluluklardan seçim yoluyla belirlenecektir.

Pardus’un en önemli hedefinin en iyi Türkçe desteği veren işletim sistemi haline gelmek olduğu, Türkçe dil desteği ve belgeleme çalışmalarına toplulukla birlikte öncelik verileceği vurgulandı.   ​Kaynak: http://www.pardus.org.tr/pardusun-yarini-calistayi-sonuc-metni/

paylaş