"Bizim Hoca" 7 Mart Cuma günü gösterime girdi.
Laz Marks’ın yazarı Yılmaz Okumuş’un yönetmenliğinde çekilen Bizum Hoca, doğaya düşkün bir dindar adamın önderliğinde verilen HES karşıtı mücadeleyi, Karadenizlilik parantezine alarak, geniş kesimlere ulaştırmayı hedefliyor.
HES mücadelesi beyaz perdede Trabzon’un bir köyüne tayini çıkan resmî imamın gelmesi gecikince, köylüler camide namaz kıldıracak olan bir imam arayışına girerler. Yoğun tartışmalar sonucunda, köy halkının sevdiği ama resmî olarak imam olmayan “Bizum Hoca”nın, köyün imamı olmasına karar verilir. “Bizum Hoca” imamlığı kabul etmiştir ki, köyün ortasından geçen dereye bir HES inşaatı yapılacağı haberi köyün gündemine düşer. Köylü bu inşaatın yapılmasına karşıdır ve Bizum Hoca'nın önderliğinde mücadele başlar.
Kahraman hoca olunca da, mücadele de dini referanslarla yürütülüyor. Hoca, “Peygamber Efendimiz yarin ölceğini pilsen bile elindeki fidanı tikiniz diyor, ulan siz yeni bi tane dikmiyosunuz, bari dikileni koruyun” diyor.
Çocukluğumdaki Karadeniz Yönetmen Okumuş, Evrensel'de yayınlanan söyleşisinde “Yaşadığım coğrafyadan ayrıldığımda bıraktığım şeyin bugünkü hâl ile alakası yoktu tabii. Devletin formatladığı hoca bile orada 4-5 sene kalınca, bize benziyordu. Kendi insanı, hocası zaten Bizum Hoca gibiydi. 13-14 yaşında bir çocuğum, aklımda kalan son görüntü, dağlarında “önce vatan” değil, “tek yol devrim” yazan bir Karadeniz’di” diye belirtiyor.
7 Mart 2014 Cuma günü gösterime giren filmde Cezmi Baskın, Levent Ülgen, İbrahim Yattara, Seymen Aydın, Mehmet Usta, Şamil Kafkas rol alıyor.