İzmir'den bizlere bakacak ince uzun boylu Börklüce Mustafa

13 Oca 2016

Nâzım'ın dizeleriyle ölümsüzleştirdiği Börklüce Mustafa, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Haziran ayında düzenleyeceği bir festivalle anılacak. Festival kapsamnda gerçekleştirilen “Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması” ile Börklüce'yi gelecek kuşaklara taşıyacak kalıcı bir eser daha oluşturulması hedefleniyor. 7 Ocak'ta sonuçlanan yarışmanın ödül töreni 18 Ocak'ta yapılacak.

İzmir'in Karaburun Yarımadası'nda 600 yıl önce özgürlük, eşitlik, barış, adalet ve dayanışma gibi değerleri yükselten, Nâzım'ın “Şeyh Bedrettin Destanı” eseriyle ölümsüzleştirdiği Börklüce Mustafa Haziran ayında düzenlenen bir festivalle anılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenecek sempozyum, ardından tiyatro ve konserle festival, İzmirlileri ve misafirleri Karaburun’da buluşturacak. Anma etkinlikleri kapsamında Karaburun’dan Ege coğrafyasına yayılan hareketin önderlerinden Börklüce Mustafa'nın bir de heykeli dikilecek.

Heykelin tasarımına ilişkin yarışma 7 Ocak 2016'da sonuçlanırken ödül alanlar şu şekilde sıralandı:
Birinci Ödül; Hüseyin YÜCE (Ekip Başı), Sinan ATASOY, Mustafa AYTEKİN, Aynur TOPRAK, Yusuf ÖZKAN, Ozan ŞAHİN, İkinci Ödül;Mehmet Cemil AKTAŞ (Ekip Başı), Pınar KESİM AKTAŞ, Süleyman Can ÇİNKILIÇ, Üçüncü Ödül; Serdar ÖZBAY, Mansiyon Ödülleri; Melike ALTINIŞIK,  Ersin Cihan ERKEK, Can GÜNDÜZ, Aysun KEYVAN, Ferhat KIZILATEŞ (Ekip Başı) – Gökhan KELEŞ.

Ödül alan projeler 13 Ocak-3 Şubat arasında sergileniyor
Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması'na, 51 heykeltraş ve mimar katıldı. 13 projenin ödüle hak kazandığı yarışmanın jüri üyeliklerini Yrd. Doç. Gökçen Ergür (DEÜ GSF, Heykel Bölüm Başkanı), Yrd. Doç. Dr. İlker Yardımcı (Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Heykel Bölüm Başkanı), Doç. Arzu Atıl (DEÜ GSF Heykel Bölümü Öğretim Üyesi), Eşber Karayalçın (Heykeltraş), Metin Kılıç (mimar), Yrd. Doç Dr. Koray Velibeyoğlu (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı) ve Cumhur Yalım Erçetin (Karaburun Belediyesi Fen İşleri Müdürü, Şehir Plancısı) yaptı. Dereceye girenlere ödülleri, 18 Ocak’ta Kültürpark 1 No’lu Hol’de düzenlenecek törenle takdim edilecek. Ödül alan projeler, 13 Ocak ile 3 Şubat arasında aynı alanda sergilenecek.

Börklüce adına gerçekleştirilen festivali okurlarımıza sunarken Nâzım'ın Şeyh Bedreddin'i, Börklüce'yi, Torlak Kemal'i ölümsüzleştirdiği eserin bir kısmını hatırlatmak isteriz.

Bu göl İznik gölüdür.
Durgundur.
Karanlıktır.
Derindir.
Bir kuyu suyu gibi
                içindedir dağların.
Bizim burada göller
dumanlıdırlar.
Balıklarının eti yavan olur,
sazlıklarından ısıtma gelir,
ve göl insanı
                sakalına ak düşmeden ölür.
Bu göl İznik gölüdür.
Yanında İznik kasabası.
İznik kasabasında
kırık bir yürek gibidir demircilerin örsü.
Çocuklar açtır.
Kurutulmuş balığa benzer kadınların memesi.
Ve delikanlılar türkü söylemez.
Bu kasaba İznik kasabası.
Bu ev esnaf mahallesinde bir ev.
Bu evde
bir ihtiyar vardır Bedreddin adında.
Boyu küçük
        sakalı büyük
                  sakalı ak.
Çekik çocuk gözleri kurnaz
ve sarı parmakları saz gibi.
Bedreddin
ak bir koyun postu üstüne
oturmuş.
Hattı talik ile yazıyor
                       «Teshil»i.
Karşısında diz çökmüşler
ve karşıdan
bir dağa bakar gibi bakıyorlar ona.
Bakıyor:
Başı tıraşlı
kalın kaşlı
ince uzun boylu Börklüce Mustafa.
Bakıyor:
kartal gagalı Torlak Kemâl..
Bakmaktan bıkıp usanmayıp
bakmağa doymıyarak
İznik sürgünü Bedreddine bakıyorlar..

 

paylaş