Vietnam: “Amerika’nın izinden gidip Çin’e karşı konumlanmayacağız”

29 Nis 2021
vietnam amerika’nın izinden gidip çin’e karşı konumlanmayacağız

Vietnam, Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Milli Savunma Bakanı Wei Fenghe'nin ülkeyi ziyareti sırasında Vietnam-Çin ilişkileri hakkında dayanışma açıklamaları yapıldı.

Amerika’nın müttefikleri Japonya ve Avustralya ile Güney Çin Denizi bölgesinde kışkırtıcılık yaparak Vietnam’ı Çin’e konumlandırmaya çalışmasına karşı Vietnam’dan ‘Çin’e karşı konumlanmayacağız’ mesajı verildi.

Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Milli Savunma Bakanı Wei Fenghe Vietnam’ı ziyaret etti. Ziyarette Vietnam'ın Çin'e karşı kuşatma politikası izleyen ABD, Japonya ve Avustralya’nın yanında yer almayacağı açıklandı. Wei Fenghe, Pazar günü erken saatlerde Vietnam savunma şefi Phan Van Giang ve Wei Fenghe bir araya geldi ve görüşmelerde bulundu. İkili, Çin ve Vietnam ulusal savunma bakanlıkları arasında uluslararası askeri iş birliğini güçlendirmeye yönelik bir mutabakat imzaladı.

‘Tek Çin ilkesini savunuyoruz’
Çin’li yetkililerin açıklamalarına göre Vietnam, ABD’nin Hint-Pasifik kuşatma stratejisinin bölgedeki iç uyum ve dayanışmayı ve barışı baltalayacağını ve bu stratejinin bölge devletleri arasındaki gerginlikleri tırmandırmak amacıyla kullanıldığını gördü ve bu Amerikan oyununa alet olmak istemiyor.

Çin Savunma Bakanı Wei Pazartesi günü yaptığı ziyarette Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ve Vietnam Devlet Başkan Nguyen Xuan Phuc ile görüştü. Vietnam Komünist Partisi Lideri Trong iki ülkenin geleneksel dostluklarını devam ettireceğini ve güçlendireceğini söyledi. Vietnam Haber Ajansı’na göre Trong ayrıca iki ülkenin komünist partilerinin bölgede ve dünyada barış, istikrar ve işbirliği için Çin ve Vietnam’ın ve diğer bölge ülkelerinin birbirlerinin meşru haklarına saygı duyarak barışçıl ve işbirliğine dayalı bir ortamın sürdürülmesinde daha büyük çaba göstereceklerini sözlerine ekledi. Vietnam,” tek Çin ilkesini sıkı sıkıya savunuyor ve herhangi bir gücün Çin'in içişlerine müdahalesine karşı çıkıyor” ifadesini kullandı.

‘İki ülke güçlü bağlara sahip’
Pekin'deki Çin Sosyal Bilimler Akademisi Güneydoğu Asya Çalışmaları Merkezi direktörü Xu Liping, Çin ve Vietnam'ın her ikisinin de sosyalist ülkeler olduğunu, hegemonyacılığa karşı sosyalist ideolojik güvenlik ve siyasi güvenlik alanlarında ortak çıkarları paylaştıklarını söyledi. Liping, ekonomik açıdan bakıldığında ise iki ülkenin çok daha güçlü bağlara sahip olduklarını söyledi. Çin ve Vietnam arasındaki görüşmenin askeri işbirliği anlaşması ile sadece Çin'e karşı dostane bir ifade değil, aynı zamanda ABD'ye ve bölge dışındaki diğer Batı ülkelerine verilen açık bir işaret olduğu ifade edildi. ABD son yıllarda Çin’i çevreleme stratejisinde kullanmak için Vietnam'ı kendi yanına çekmeye çalışıyor. Fakat bu tür girişimler, Vietnam siyasi duruşu ve iki ülke arasındaki ilişkiler sayesinde boşa çıkarılıyor.

Mao Gu, adlı bir Çin uzmana göre, Ticaret Bakanlığı web sitesinde yer alan verilere göre, Çin-Vietnam ticareti 2020 yılında yıllık yüzde 13,8 artışla 133 Milyar doları aştı. Mao Gu’ya göre, Vietnam’da Çin 6. Demiryolları Şirketi tarafından inşa edilen Vietnam’ın ilk metro hattı olan Cat Linh-Ha Dong metro hattı gibi büyük bir projenin ülkedeki diğer Çin yatırımları arasında başı çekeceğini ve Çin-Vietnam dostluk bağlarını daha da güçlendireceğini ifade etti. Metro projesinin Mayıs ayında tamamlanması hedefleniyor.

Kaynak: Haber2021

 

paylaş