Tarımda çalışan kadınlar sadaka değil güvence istiyorlar

22 Eki 2021
tarımda çalışan kadınlar sadaka değil güvence istiyorlar

Tarımda çalışan kadınların çoğu ev işçisi olarak geçiyor

•    Küresel olarak tarımda, gıda güvenliğinde ve beslenmede önemli rol oynuyorlar. Günde en az 16 saat çalıştıkları halde büyük bir çoğunluğu bir sonraki öğünde ne yiyeceğini bilmiyor.
•    Türkiye’de tarımda çalışanların en az yüzde 42’sini oluşturuyorlar. Ancak sosyal güvenlik sistemi içinde değiller ve artık bu gidişe dur diyorlar.

Kırsal kesimdeki kadınlar tarım-gıda sistemlerinde ve kırsal ekonomide hayati roller oynuyor. Kırsal kesimdeki kadınlar dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Dünyadaki tarımsal işgücünün ise yaklaşık yüzde 41’ini.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) her yıl 15 Ekim’i Uluslararası Kırsal Kadınlar Günü olarak kutluyor. Bu yıl da bugünde, onların tarımsal ve kırsal kalkınmayı güçlendirmeye, gıda güvenliğini iyileştirmeye ve kırsal yoksulluğu ortadan kaldırmaya katkıları takdir edildi. Söz konusu kadınların karşılaştıkları sorunlar, pandemi ile ağırlaşan yükleri ve istekleri dile getirildi. Yapılan konuşmalardan çıkan ortak sonuç ise artık tarımda çalışan kadınların sadaka ya da hayırseverlikle yapılan yardımlar değil sosyal güvence ile güçlenmek istedikleri...

Keşke SGK'lı olsam...
Türkiye’de kadınların en yoğun çalıştığı sektörlerin başında geliyor tarım. Çalışıyorlar ama çoğusu ev işçisi olarak geçiyor. Yapıtıkları işin az da olsa bir geliri var ama güvencesi yok. Kayıtlı değil.

Türkiye’de tarımda istihdam edilenlerin sayısı 5 bine yaklaşıyor. Toplam istihdamın yüzde 17.2’sini oluşturan tarımsal istihdamda erkek ve kadın çalışan sayısı birbirine çok yakın.

TÜİK Ağustos 2021 verilerine göre Türkiye’de tarımda 4 milyon 947 kişinin 2 milyon 64 binini kadınlar oluşturuyor. Bu konuda iki yıl önce Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Mustafa Hakkı Aydoğdu tarafından yapılmış bir araştırmaya göre, söz konusu kadınların yüzde 36’sı aslında SGK’li yani Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı bir işte çalışmak istiyor. Yani 2 milyon kadının 700 bin civarı güvenceli bir iş istiyor.

Tarım işçiliğini, koşulları zor ve ücreti az olarak görenler ile yapacak başka bir iş olmadığı için tarımda çalıştıklarını söyleyenleri oranı da yüzde 35.2. Tarımda çalışanlar arasında en yüksek eğitim seviyesi lise olup bu grubun tamamı tarım işçiliğini, yapacak başka bir iş olmadığı için yaptıklarını belirtiyor.

Kaynak: Olcay Büyüktaş / Cumhuriyet

 

paylaş