
Emeklilerin, insanca yaşanacak maaş ve toplu sözleşmeli sendika hakkı için mücadelesi sürüyor…
Ülke çapında bir araya gelen 76 kurucu üye tarafından 15 Kasım 2021 tarihinde Ankara Valiliğine yapılan başvuru ile kuruluşu gerçekleşen 2021 Tüm Emekliler Sendikası (2021 Tüm Emekli-Sen) 28 Aralık Salı günü tüm yurtta eş zamanlı olarak basın açıklaması düzenledi.
Sendika Genel Merkezinin aldığı eş zamanlı eylem kararı kapsamında 2021 Tüm Emekli-Sen İstanbul Şubeleri de bugün Mecidiyeköy'de bir eylem gerçekleştirdi.
2021 Tüm Emekli-Sen MYK Üyesi ve Genel Basın Yayın Sekreteri Mehmet Vedat Şerifoğlu'nun konuşması ile başlayan eylemde, "Emekliler İnsanca Yaşanacak Bir Maaş İstiyor, Emekli Sendikaları Statü Yasası Çıkarılsın, Yaşasın Emeklilerin Birlik Mücadele ve Dayanışması" sloganlarının yazılı olduğu pankart açılarak; “Asgari değil, insanca yaşam”, "Sadaka değil, toplu sözleşme", “Zam zam zam, ucuzluk ne zaman”, "İnsanca yaşamak istiyoruz", “Sendika hakkımız, söke söke alırız”, “İntibak yasası çıkarılsın” ve “Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları atıldı.
2021 Tüm Emekli-Sen İstanbul Şubeleri adına İbrahim Akseloğlu tarafından okunan basın açıklamasında; “En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkarılması talebi ya da başka bir ifade ile asgari ücret kadar olma öngörüsü, zaten ucuz iş gücü yaratılmak istenmesi sonucu ortalama ücret konumuna gelmiş olan asgari ücreti ölçü almak, emeklilerin insanca yaşam hakkını karşılamaktan çok uzaktır. İşçi sendikaları ile beraber tüm emek örgütlerinin de asgari değil, İnsanca yaşam talebini dillendirdiği günümüzde, emekliler için asgari ücret seviyesinde bir maaş talebinde bulunmak, aynı zamanda emeklilerin asgari yaşam koşullarını kabul etmeleri anlamına gelmektedir” denilerek, sendikanın talepleri vurgulandı.
2021 Tüm Emekli-Sen İstanbul Şubeleri tarafından yapılan basın açıklamasında, sendikanın emekli yurttaşlar için yerine getirilmesini istediği talepler şöyle sıralandı:
- En düşük emekli maaşı, asgari ücretin üzerinde ve açlık-yoksulluk sınırı ortalamasını da ölçü alarak en az 5.000 TL (Beşbinlira) seviyesine yükseltilsin.
- Bunun yanı sıra tüm emekli maaşlarına 1 Ocak 2022’den itibaren, TÜİK tarafından açıklanan sözde enflasyon oranları üzerinden değil, gerçek enflasyon olarak yaşamımıza yansıyan rakam üzerinden, yani % 50 zam yapılsın.
- İşçi, Memur ve Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik giderilsin.
- İntibak Yasası çıkarılsın.
- Emekli Sendikaları Statü Yasası çıkarılsın.
- Tüm emeklilere yılda 4 maaş ikramiye verilsin.
- Temel gıda maddeleri ile elektrik, su, doğal gaz gibi tüketim harcamalarından alınan KDV kaldırılsın.
- Sağlıkta alınan katkı ve katılım payı ödemeleri kaldırılsın.
