‘Demokratik’ batının ‘özgürlük’ anlayışı

11 Mar 2022
‘Demokratik’ batının ‘özgürlük’ anlayışı

Facebook ve Instagram, Rusya'ya destek verenlere karşı nefret ve şiddet mesajlarına izin verecek
Meta’ya bağlı sosyal medya şirketleri Facebook ve Instagram’ın nefret söylemi politikasında değişiklik yaparak Rusya-Ukrayna savaşı bağlamında daha önceki politikalarının yasakladığı çeşitli içeriklere izin verdiği ortaya çıktı.
Meta nefret söylemi politikalarındaki ‘geçici’ değişikliği şöyle duyurdu; “Instagram ve Facebook’ta Rusya ve savaşa katılan Rus askerlerine karşı şiddet içerikli mesajlara belirli ölçekte izin verecek.”
Meta İletişim Direktörü Andy Stone tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya işgali sonucu, 'Rus işgalcilere ölüm' gibi normalde kurallarımızı ihlal edecek şiddet içerikli siyasi ifade türlerine geçici olarak izin veriyoruz. Rus sivillere karşı belirli içeriklere halen izin vermiyoruz" denildi.

Her tür nefret çağrısına izin
Öte yandan Washington Post'un haberine göre, nefret söylemi politikasındaki değişiklik yapan Meta, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e “ölüm çağrısı” yapan paylaşımlara da tehditin ciddiliğine işaret eden konum ya da yöntem gibi en az iki emare olmadığı sürece ya da başka “hedefler” de göstermediği sürece izin verecek. Ayrıca Ukrayna krizine destek veren Rusları hedef alan içerikler de bir süre engellenmeyecek.
Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde yine iç yazışmalara dayandırılarak Meta’nın platformlarında neo-nazi Azov Müfrezesine övgülere izin verecek şekilde politika değişikliğine gittiği ortaya çıkmıştı.
Facebook ve Twitter başta olmak üzere birçok sosyal medya platformunun kullanımı Rusya'da engellenmişti.

paylaş