Çin’den siber saldırı uyarısı

15 Mar 2022
Çin’den siber saldırı uyarısı

Çin: ABD'li hackerlar bilgisayarlarımızla Rusya'ya saldırıyor
Çin, geçen ayın sonlarından beri çoğu ABD kaynaklı siber saldırıların hedefi olduğunu açıkladı.
Rusya'ya destek olmaması konusunda Batılı devletlerin baskısına maruz kalan Çin, 'dünyanın hackleme imparatorluğu' olarak nitelediği ABD'yi uyardı.

Hillary Clinton'dan siber saldırı çağrısı
ABD, Almanya ve Hollanda’dan bilgisayar korsanlarının Çin’deki internet ağlarını kullanarak Rusya ve Belarus’a saldırılar düzenlendiği haberlerini hatırlatan Çin, ABD’ye kötü amaçlı siber faaliyetleri durdurma çağrısı yaptı.
Basın toplantısında konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, “Ukrayna’daki durum göz önünde bulundurulduğunda, böylesi adımlar uluslararası toplumun yanlış yönlendirilmesi ve yanlış bilgiler yayılması gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir” dedi.
Zhao isim vermeden eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a da gönderme yaptı ve ‘eski bir üst düzey ABD’li yetkilinin kısa süre önce Rusya’ya siber saldırı başlatılması’ çağrısını da hatırlattı.

Çin önlem alıyor
Çin'in resmi yayın organı Şinhua'dan dün aktardığına göre hackerlar, Çin'deki bilgisayarların kontrolünü ele geçiriyor. Bu bilgisayarlar daha sonra Rusya, Belarus ve Ukrayna'ya siber saldırı düzenlenmesi için kullanılıyor.
Haberde, Çin'in şubatın sonlarından beri "sürekli" saldırı altında olduğu vurgulandı.
Çin Ulusal Bilgisayar Ağı Acil Müdahale Teknik Ekibi/Koordinasyon Merkezi (CNCERT/CC) şu ifadeleri paylaştı:
"Analizler, bu saldırıların çoğunun ABD'den geldiğini gösterdi. Bazı saldırılar Almanya ve Hollanda gibi ülkelerden yapıldı."
CNCERT/CC, söz konusu saldırıların yüzde 87'sinin Rusya'yı hedef aldığını bildirdi. Saldırılara karşı "maksimum önlem" alındığı duyuruldu.

paylaş