“12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü”
Bugün Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından 2002’den beri Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü olarak kutlanıyor.
ILO’ya göre dünyada 160 milyon, İSİG’e göre Türkiye’de 2 milyon çocuk işçi var.
ILO’ya göre, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri mevsimlik tarımda çocuk işçiliği...
İSİG raporlarına göre, son 5 yılda en az 339 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi, yılın ilk 5 ayında ise iş cinayetlerinde hayatını kaybeden çocuk sayısı 11.
DİSK’e göre ise “Yoksullaşma çocuk işçiliğinin artışında en önemli etken”.
Çocuk işçiliğine yasal kılıf: ‘Çıraklık yasası’
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2002’de çocukların çalıştırılmasını ortadan kaldırmak amacıyla 12 Haziran’ı “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” ilan etmesi sonrası tüm ülkelerde çocuklara dair düzenlemeler yapılmaya başlandı. Türkiye’de ise, durum tam tersi oldu.
AKP iktidarı, ‘Çıraklık Yasası’yla çocuk işçiliği teşvik etmeye başladı. “Mesleki eğitim” adı altında çocukların ağır sanayi başta olmak üzere birçok alanda çalışmasının önü açıldı.
Çocuklar okula gitmesi, oyunlar oynaması gereken yaşlarda çalıştırılıyor.
Çocuk işçiliği yaz aylarında 5 milyonu buluyor
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) 2022'de yayınladığı rapora göre Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçinin bulunduğu, bu sayının yaz aylarında 5 milyona yaklaştığı bilgisine yer verildi. Birçok farklı sektörde çalışan çocuklar İSİG'in verilerine göre de yüzde 30,8'inin tarım, yüzde 23,7'sinin sanayi, yüzde 45,5'inin hizmet sektöründe çalışırken, geri kalan yüzbinlerce çocuğun sokakta, küçük ve orta ölçekli işletmelerde, ağır ve tehlikeli işlerde sömürüldüğü bilgisi verildi.
İSİG verilerine göre, AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 31 Mayıs 2023 tarihine kadar en az 868 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Verilere göre 2022 yılında 64 ve 2023 yılının ilk 5 ayında en az 11 çocuk iş cinayetine kurban gitti.