Batının göçmen aşkı bu kadar!

20 Tem 2023
Batının göçmen aşkı bu kadar!

Göçmenler geminin içinde, bir araba park alanından daha küçük alanlarda tutulacak

İngiliz hükümeti, ülkeye kaçak yolla giren sığınmacıları başvuru süreçleri sırasında ülkede istedikleri gibi gezmemeleri için 'yüzer hapishane' inşa etti.
40'tan fazla sivil toplum kuruluşunun "acımasız ve insanlık dışı" olduğunu söylediği ‘Bibby Stockholm’ isimli mavna (güvertesiz gemi), ülkenin güneyindeki Portland limanına yanaştı.
Cornwall’daki Falmouth Limanı’ndan çekilerek Portland limanına getirilen mavnanın, yaşları 18 ila 65 arasındaki 500 erkek sığınmacıyı barındıracağı ifade edildi.
Toplamda 222 odası bulunan mavnanın, 18 ay boyunca yanaştığı Portland limanında kalacağı açıklandı.
Sığınmacıları üç ila altı ay arasında 'Bibby Stockholm’da tutmayı planladığını açıklayan hükümet, bu sürenin dokuz aya kadar da uzatılabileceğini söyledi.

Ruanda ile anlaşma yapıldı
İngiliz hükümeti, düzensiz göçü engellemek için geçen aylarda Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı'nı duyurmuştu. Hükümetin, mültecilerin 'barınma maliyetini düşürme' gerekçesiyle başlattığı proje 'Yasa Dışı Göç Yasa Tasarısı'nın parlamentoda onaylanmasının ardından geldi. Yeni yasaya göre, ülkeye giren düzensiz göçmenler sığınma talebinde bulunamayacak ve kısa sürede sınır dışı edilecek. Sınır dışı edilenler güvenliyse kendi ülkelerine, değilse güvenli kabul edilen üçüncü ülkelere gönderilecek.
İngiliz hükümeti, Ruanda'yla bu kapsamda bir anlaşma imzalamıştı. Göçmenler Ruanda'ya gönderilecek.

BM’den tepki
Birleşmiş Milletler (BM), yasa tasarısını 'uluslararası hukukun ihlali' olarak nitelendirerek kınadı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, planın, mültecileri "ciddi risklere" maruz bırakacağı uyarısında bulundu. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, yasanın "pek çok kişiyi korumuş olan yasal çerçeveyi önemli ölçüde aşındırdığını" söyledi.

paylaş