Sağlık emekçilerinden ortak mücadele adımı!

24 Tem 2023
Sağlık emekçilerinden ortak mücadele adımı!

Sağlık emekçileri “Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu SABİM”i kurdu

Sağlık ve sosyal hizmet kolunda faaliyet gösteren 19 sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonundan oluşan ve kısa adı SABİM olan “Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu” kuruldu. Platformun dönem sözcülüğünü Hekim Birliği Sendikası üstlendi.
Ankara’da 22 Temmuz günü bir araya gelen sağlık emekçileri örgütleri SABİM Platformu bileşenleri, 2024-2025 yıllarını kapsayan toplu sözleşme taleplerini bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurdu.
SABİM bileşenleri kuruluş amaçlarını şöyle açıkladılar: “Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu “SABİM”, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının mali sosyal ve özlük haklarının korunarak geliştirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi, güvenli ve güvenceli bir çalışma ortamının oluşturulması amacıyla ortak mücadele ve eylem birlikteliği oluşturmak üzere kurulmuştur.”

Yapılan ortak açıklamada şunlar dile getirildi:
“Sağlık alanında hizmet sunan 21 STK ile birlikte sağlıkta yaşanan olumsuz işleyişe ‘DUR’ diyebilmek ve üyelerimizin her türlü hak hukuk mücadelesinde çok daha etkili olabilmek için kısa adı ‘SABİM’ olan ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele Platformu’nu oluşturduk. Tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”

Sorunlar çözüm bekliyor
“Bilindiği gibi, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının bu güne kadar yığınla birikmiş ve çözüm bekleyen sorunları vardır. Başta etkin ve nitelikli hizmet sunumunu ve sağlık hizmetlerine erişimi de olumsuz yönde etkileyen şiddet vakaları, çalışma şartlarının iyileştirilememesi, personel eksikliği nedeniyle çalışanların fazla çalışmaya zorlanması, liyakatsiz yöneticilerin keyfi uygulamaları, çalışanların katkısı ile elde edilen ek ödeme teşvik ödeme çalışanlar arasında adaletli ve hakkaniyetli bir şekilde dağıtılmaması ve iş barışının tesis edilememesi gibi başlıca sorunlar çözüm beklemektedir.”

‘Sağlık çalışanları gelecek kaygısı yaşıyor’
“Sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, emeklerinin karşılığı olan ve emekliliklerinde insanca yaşamalarına elverişli seviyede bir ücret alamamaktadır. Çalışanların aylık kazançlarının neredeyse yarısı emekli aylığına yansımayan ödemelerden oluşmaktadır. Sağlık çalışanlarının gelecek kaygısı yaşamalarına, hekim başta olmak üzere sağlık kurum çalışanlarının memurluktan istifa etmelerine emekli olmaya sebebiyet veren ücret politikalarının terk edilerek gerçekçi ve sürdürülebilir bir ücret sisteminin tesis edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir.”

Demokratik haklarımızı kullanacağız
“19 sendika ve 2 Aile Hekimliği Federasyonunun iştiraki ile oluşturulan sağlık ve sosyal hizmet Birlik ve Mücadele Platformu olarak, kararlı ve etkin bir şekilde toplu sözleşme sürecine katkı sağlamak, çalışanlara umut olmak ve haklarımıza kavuşmak istiyoruz. Platformun bileşenleri ile yapılan çalıştay neticesinde belirlenen toplu sözleşme taleplerimizi çalışanların ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Kamu işveren kurulu tarafından taleplerimiz doğrultusunda çözüm üretmesini bekliyoruz. Aksi halde uzun süreli iş bırakma eylemleri dahil olmak üzere tüm demokratik haklarımızı kullanacağımızın bilinmesini istiyoruz”

İş bırakma eylemi kararı
“Hiçbir sağlık ve sosyal hizmet çalışanının mevcut sistem içerisinde hizmet sunabilecek tahammülü kalmamıştır. Taleplerimizi dile getirmek, kararlılığımızı ortaya koymak ve kamu işveren kurulunun taleplerimizi dikkate almasını sağlamak amacıyla ilk iş bırakma eylemimiz, toplu sözleşme görüşmelerinin başlayacağı 1 ve 2 Ağustos 2023 tarihlerinde gerçekleşecektir. Her iş bırakma eylemimizde olduğu gibi poliklinik hizmeti gibi belirlenen bazı sağlık hizmetleri verilmeyecek, ancak acil durumlar iş bırakma eyleminden muaf tutulacaktır. Toplu sözleşmede taleplerimizin karşılanmaması halinde daha uzun süreli iş bırakma eylemleri ile haklarımızı almak için mücadele edeceğiz. Tüm çalışanların iş bırakma eylemine destek vermesini bekliyoruz.”

Birleşe birleşe
Sağlıkta Birlik ve Mücadele Platformunda yer alan kuruluşlar şunlar:
"Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Anadolu Sağlık-Sen, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Bağımsız Sağlık-Sen, Birlik Sağlık Sen, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, Hekim-Sen, Hep-Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sahim-Sen, Sağlık Çalışanları Sendikası, Sağlıkçı Birliği Sendikası, Sağlık Hak-Sen, Sağlık Liyakat-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip-Sen, Tüm Sağlık-Sen, Yeni Sendika."

paylaş