Eski dostlar bir arada

28 Oca 2014
Geçtiğimiz Pazar, Türkiye Komünist Partisi (TKP 1920)’nin 1. Olağan Genel Kurul'unu izlemeye gittim. Orada karşılaştığım dostlar ve yapılan konuşmalar beni 1970’lere, geçen yıl yaşadığımız Gezi Direnişi'ne götürdü.
 
TKP 1920 ile ilk kez, Gezi Direnişi'nde tanıştım. Gezi Parkı’nın Taksim yönünde TKP 1920 ile İleri Gençler Derneği (İGD), İlerici Liseliler Derneği (İLD), İlerici Kadınlar Derneği (İKD) pankartları ve direniş dövizleri vardı. TKP’li bir genç “çapulcunun” elime tutuşturduğu el ilanlarını okudum. Alanda TKP 1920’lilerden başka daha yüz binlerle ifade edebileceğimiz insan vardı. Hele eşimle bir akşam saati gittiğimiz Gezi Parkı'nda adım atmak olası değildi ve Gezi sanki bir karnavala dönmüştü.
 
Baştan hatırlatayım, son yıllarda yaşanan parti enflasyonuna iki tane de TKP eklendi. Neden böyle olduğunu, Türkiye komünistleri bilir. İlki 1920'de Mustafa Suphi ve arkadaşları tarafından kurulan ve Nazım Hikmet’in de üyesi bulunduğu TKP, 1980 sonrasında yöneticiler tarafından kapatılınca, buna karşı çıkan ve partinin devamıyız diyenler tarafından yeniden kurulmaya çalışıldığı sırada, Sosyalist İktidar Partisi (SİP) tarafından TKP kuruldu. Yalnız siyasi hayata katılan her iki komünist partinin program ve tüzükleri arasında benzerlik yoktur.
 
Yüzlerce kilometre uzaktan gelen dostlar, can suyu vererek yeniden canlandırdıkları koca çınarın yeşeren dalları altında buluşmaktan, legal çalışabilmekten yana mutluydular ve ayrıca kendinden öncekilerden devraldıkları koca çınarın mirasını, çocuklarına devredebileceklerinin heyecanı içindeydiler. Yalnız bir üzüntüleri vardı, sınıf mücadelelerinin yükseldiği sıralardaki arkadaşlarının kimilerinin liberalleştiklerini, sosyal demokratlaştıklarını, ulusalcılaştıklarını, sağcılaştıklarını ve hatta AKP’lileştiğini söylüyorlardı. Halkın çilesi çoktu, örgütlenmek için her zamanki gibi yine paraları yoktu ve sosyalizme bugün dün olduğundan daha çok ihtiyaç vardı. 

TKP 1920 Programı'nın başlangıç bölümü. “Biz Kimiz”, Türkiye’nin en eski partisi, 93 yıllık TKP 1920 kurucuları ve üyeleri arasında kimler yer alıyor: 1951 tevkifatını yaşayan en yaşlı komünistler, TKP’nin 1970lerdeki atılımını hazırlayıp uygulayan ve doğrudan İsmail Bilen ile birlikte çalışan merkez komite üyeleri. 15,16 Haziran 1970de DİSK’i kapattırmayan büyük işçi direnişinin militan gençleri. Devlet Güvenlik Mahkemelerini ortadan kaldıran ve ülkeye demokrasi armağan eden direnişçi işçiler. DGM’yi ezdik, sıra MESS’te, diyen işçiler. 1 Mayısları yaratan, yaşatan, alanlarda “Atılım Bizimle”, “TKP’ye Özgürlük” pankartını gizlice açan militanlar. Kavel’den Profiloya, onlarca işyerinden grevci işçiler.

Köy Koop, Halk Koop emektarları. DİSK ve Maden İş başkanı Kemal Türkler’in mesai arkadaşları. Süleyman Hoca’nın yetiştirdiği işçiler. Grevlerde tekstil, maden, metal ve büro işçilerine 8 ikramiye kazandıran mütevazı sendika temsilcileri. Metal işçilerinin yiğit avukatı, Ahmet Hilmi Feyzi oğlu’nun işkence ve hücre arkadaşları, kimsesizler mezarlığında yatan Mustafa Asım Hayrullahoğlu’nun parti yoldaşları. Cuntada böbreklerini ve ciğerlerini kaybeden, yıllarca hapis yatıp sürgüne gönderilen, tabutluklarda direnen, tek tip elbiselere karşı dipçiklenen, açlık grevlerinde gözlerini kaybeden, ama TKPli olmanın onurunu hep diri tutan komünistler. Sendikaları faşist cunta koşullarında yaşatıp büyütmeyi başaran mütevazı sendikacılar. 1980 sonrası öğrenci hareketi içinde yer alan bugünün orta kuşak komünistleri, YÖK zulmüne karşı gençlik hareketini yükselten öğrenciler. Komünistlerin ilk kez, yasal alana çıkması için mücadele eden TBKP üyeleri, işçi sınıfının siyasal birliği amacını paylaşan TİP ve TSİP’li yoldaşlar. Partinin bir grup yönetici eliyle tasfiyesinden sonra da mücadeleye hiç ara vermeden, partiyi var eden, partinin yasal olarak da alanlarda temsil edilmesi için çalışanlar. Taksim’i 1 Mayısta yeniden emekçilere açan, her gün sokaklarda demokrasi, bağımsızlık ve sosyalizm mücadelesini yükselttikleri için baskılarla, göz altılarla, hapislerle karşılaşan 90lı, 2000li yılların ilerici gençleri ve kadınları. 1950li, 1960lı, 1970li, 1980li, 1990lı, 2000li, 2010lu yılların işçileri, emekçileri, köylüleri, çırakları, öğrencileri, aydınları, sanatçıları ve sendikacıları, 93 yıllık Partinin isimli isimsiz binlerce dostu, bugünkü TKP1920’nin kurucu ve üyeleridir

paylaş