İskoçya’da kadınlara önemli destek!

25 Kas 2020
iskoçya regl ürünlerini ücretsiz yapan ilk ülke oldu

İskoçya, regl ürünlerini ücretsiz yapan ilk ülke oldu
İskoçya, hijyenik ped gibi regl hijyen ürünlerini herkes için ücretsiz hale getiren ilk ülke oldu. İskoçya'da meclis oy birliğiyle, Regl Ürünleri (Ücretsiz Tedarik) Yasası'nı onayladı. Yerel yetkililer, ihtiyacı olan herkese tampon ve hijyenik pedleri ücretsiz olarak sağlayacak.

Regl ürünlerinin ücretsiz tedarik edilmesine dair yasa tasarısı İşçi Partisi Milletvekili Monica Lennon tarafından sunulmuştu.

Lennon, yasanın koronavirüs salgını döneminde daha da önemli hale geldiğini belirterek "Regl, pandemide durmaz. Bu nedenle, halkın tampon, ped ve yeniden kullanılabilir ürünlere erişimini sağlamak hiç bu kadar önem arz etmemişti" dedi.

İskoçya, regle dair ürünlerin okullarda ve üniversitelerde ücretsiz bir şekilde erişilebilir olmasını sağlayan ilk ülke oldu. Bu uygulamanın dünyada başka bir örneği bulunmuyor.

İskoçya'da kabul edilen tasarıyla bu ürünlere ihtiyaç duyan herkes, onları ücretsiz edinebilecek. İki yıl içinde yasalaşması beklenen tasarıda ürünlerin nasıl dağıtılacağına ilişkin yöntem araştırmasının da devam ettiği belirtildi.

Yerel yönetimlerin ihtiyacı olanlara ücretsiz şekilde ürünleri sunacağı sistemin 2 yıl içinde uygulamaya geçmesi bekleniyor.

“Regl yoksulluğu” nedir?
Ortalama beş gün süren bir menstrual dönemde kişi başı hijyen harcamaları 8 sterline (85 lira) çıkabiliyor. Toplumdaki bütün bireyler bunu karşılayacak gelire sahip olmayabilir.

“Regl yoksulluğu”, ihtiyaç duyulan hijyen ürünlerine maddi sebeplerden dolayı ulaşamamaya ya da ulaşmakta zorluk çekilmesi durumunda kullanılan bir tanım.

İskoçya'da Young Scot tarafından yapılan bir çalışmaya göre çoğunluğu kız çocuklarından ve genç kadınlardan oluşan 2 binden fazla insan regl hijyen ürünlerine ulaşmakta maddi sorunlar yaşıyor.

İngiltere genelinde ise kız çocuklarının yaklaşık yüzde 10'u bu ürünleri alamıyor, yüzde 15'i ise satın alırken maddi zorluklar yaşarken 19'u daha ucuz ve uygun olmayan ürünlere yönelmek zorunda kalıyor.

Ayrıca bu tasarıyla kız çocuklarının regl ürünü alırken yaşadıkları utancın da önüne geçileceği ifade ediliyor. Yine İngiltere'de yapılan araştırmalara göre yaşları 14 ve 21 arasında değişen genç kadınlar ve kız çocukların yüzde 71'i regl ürünleri alırken utandıklarını belirtiyor.

 

paylaş