Sermaye, kıdem tazminatından sonra diğer haklarımıza da göz dikti. Rıfat Hisarcıklıoğlu, TOBB mali genel kurulunda cumhurbaşkanının da orada bulunmasını fırsat bilip patronlar adına bir talebini dile getirdi. İşçilerin alacakları için dava zaman aşımı süresinin beş yıldan bir yıla düşürülmesini istedi.
İlk bakışta işten çıkan ya da çıkarılan işçinin hemen dava açması doğru olur, beş yıl beklemeye ne gerek var denebilir.
Doğru ama mesele o değil.
Burada engellenmek istenen işçinin çalışırken hakkettiği hâlde verilmeyen fazla mesai, eksik maaş, kullandırılmayan yıllık izin ücreti haklarıdır. Çünkü bunları istemek için beş yıl içinde dava açmak gerekir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta işten ayrıldığı tarih değil, alacaklarının ödenmediği tarihtir. 10 yıldır çalışan işçi maalesef 10 yıllık hakkını isteyemez. Geriye dönük son beş yıl için dava açabilir dava açmadığı her gün, bir gün kaybeder.
İşçiler, çalışırken verilmeyen bu hakları için dava açtıklarında, işten atılma tehlikesi olduğu için sineye çekip işten ayrıldığında dava açmayı düşünür. İşten ayrıldığında hemen dava açabilirse ancak çalıştığı son beş yılı kurtarabilir. Daha öncesi patronun yanına kâr kalır.
Rıfat Hisarcıklıoğlu "Beş yıllık zaman aşımı, fırsatçıların istismarına uğruyor demiş.
Doğru demiş ama eksik demiş.
Fırsatçı olan ve istismar eden işçi değil patron. Daha önce 10 yıl olan zaman aşımı süresini AKP iktidarı beş yıla düşürmüştü. Şimdi bir yıla düşmesi isteniyor. Alacağı gasp edilen bir işçinin, alacağını istemesi fırsatçılık ve istismar değil haktır ve zaman aşımı kaldırılmalıdır.
Rıfat Hisarcıklıoğlu rahat olsun fırsatçılara izin vermeyeceğiz. Var olan bütün haklarımızı koruyacağız, kaybettiklerimizi geri alacağız.
- Tarık Yüce
05 May 2019
