Ünal Çeviköz neden bu kadar NATO'cu?

CHP Genel Başkan Yardımcısı eski Büyükelçi Ünal Çeviköz, Meclis’te dış politik gelişmeler arasında önemli yer tutan S-400 konusunun, NATO boyutu ile de değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden bir konuşma yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda S-400 alması halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması çağrısı yapan karar tasarısını kabul ettiğini belirten Çeviköz, “Bu ne demektir? Dışişleri Komisyonu’ndan geçtikten sonra bu konu artık Temsilciler Meclisi’nin gündemine gelecek demektir. Elbette bu şekilde ilerlemesi Türkiye-ABD ilişkilerini olumsuz yönde etkileyecek bir seyir izlemeye adaydır” dedi.

CHP’li Çeviköz konuşmasına, “Türkiye burada öznel bir durumunu yitirmiştir. Yani S-400’leri satın alacak olan ülke Türkiye ama tartışmalar ABD ile Rusya arasında sürüyor. Eğer bu kararı biz verdiysek bu konudaki kararımızın arkasında durmamız ve bunun yaratacağı sakıncaları da ne şekilde çıkacaksa onlarla yüzleşmeye hazır olduğumuzu söyleyecek tarafın biz olmamız gerekir” diye devam etti.

Çeviköz, Türkiye ve NATO arasında ortak bir S-400 inceleme komisyonu kurulmasını desteklerken, gelinen aşamada "...mesele bir NATO güvenliği meselesiyse NATO askeri makamları ile Türkiye askeri makamları arasında bu konunun NATO açısından ne kadar önemli bir güvenlik sorunu oluşturacağının anlaşılması maksadıyla bu komisyonun faaliyete geçirilmesi ve bu komisyonun çalışmaları sonuçlanana kadar da Türkiye’nin S-400 füzelerini kendi topraklarına konuşlandırmayı ertelemesini öneriyoruz. Bu fevkalade sağlıklı bir yol olacaktır. Çünkü giderek mesele Türkiye-ABD meselesi olmaktan Türkiye-NATO meselesi olmaya doğru evrilmektedir. NATO üyesi olan bir ülke olarak Türkiye’nin de üye olduğu örgütün kendisinden beklediği yükümlülüklerin yerine getirmeye gayret göstermesi gerekir." dedi.

Türkiye'nin S-400 alma kararı sonrası Çeviköz, sürekli NATO yanlısı bir tutum alarak, konuyu NATO'nun çıkarlarına bağlayan, Türkiye'nin bağımsız ve egemen haklarını yok sayan açıklamalar yaptı.

Çeviköz'ün gözden mi kaçırdığı yoksa tercih mi ettiği diyelim, S-400 tartışması Rusya ve ABD arasında değil, bağımsız savunma geliştirme arayışındaki Türkiye ile ABD/NATO arasındaki bir sorundur.

Çeviköz'ün atladığı ya da es geçtiği bir diğer konu da, eğer ABD/NATO, Türkiye'ye hava saldırıları düzenlemeyecekse, S-400 konumlanmasından neden bu kadar rahatsız.

Çeviköz, ayrıca bir çok savunma sanayi uzmanının, S-400 teknolojisinin Türkiye'ye yerleştirilmesinin savunma sanayimizin gelişmesine yapacağı katkıları dile getirmesine rağmen bunları görmezden geliyor.

Soruyoruz; "Çeviköz, bunları unutmuş mu gözüküyor, yoksa savunma alanında bağımlı olmamızı mı tercih ediyor?"

Soruyoruz; "Çeviköz, öncekileri değil ama, 15 Temmuz FETÖ/NATO darbesini düzenleyenlerin, sadece bir dini cemaat olduğunu mu, yoksa ABD'nin Türkiye'yi tamamen teslim alması için uzun yıllardır örgütlenen bir yapılanma mı olduğunu düşünüyor?"

Soruyoruz; "Çeviköz, Türkiye'nin 1951'de İncirlik Üssü'ne yer verişi, 1952'de NATO'ya girişi ile birlikte savunmamızın adım adım ABD/NATO denetimine girişinin ve bu bağımlılık ilişkisinin sürmesini mi istiyor?"

Soruyoruz; "Çeviköz, Türkiye'nin, savunma, ekonomi, politik gelişmelerde bağımsız ve egemen bir vatan olmasını mı istiyor, yoksa ABD/NATO bağımlılığının sürmesini mi?"

Soruyoruz; "Çeviköz, ulusal kurtuluş savaşını gerçekleştiren kadroların kurduğu bayrağında ve tüzüğünde bağımsızlık iddiası bulunan CHP'nin üyesi mi, yoksa ABD/NATO işbirlikçiliğinin gönüllü savunucusu mu?"

Soruyoruz; "Çeviköz, ABD'nin Türkiye'nin ekonomisini çökertiriz tehdidine niye S-400 yaptığı eleştiriler kadar tepki vermedi?"

Soruyoruz; "Çeviköz, ABD'nin 15 gün süre verdik açıklamalarına, ne yaptığınızı sanıyorsunuz, Türkiye egemen bir ülkedir demedi?"

Soruyoruz; "Çeviköz, bağımsız, demokratik, laik, sosyal hukuk cumhuriyet mi istiyor, yoksa ABD/NATO'nun sömürgesi bir ülke mi?"

 

24 May 2019
paylaş