Ne ezilen ne ezen, insanca toplumcu bir düzen

Siz hiç; işçilerin sendikal faaliyetlerine engel olmak suretiyle Anayasa’nın 51. Maddesine ve TCK’nın 118. Maddesine göre suç işlediği için cezalandırılması gereken patronlara karşı, polisin ve diğer devlet görevlilerinin işçileri koruduğunu ve işçi haklarına sahip çıktığını gördünüz mü?

Göremezsiniz, çünkü kapitalist sistemin işleyişi, işçi sınıfına karşı sermaye sınıfını korumak üzere kurgulanmıştır. Bazen, yasalarda işçi sınıfının hak ve çıkarlarını koruyan hükümler olmasına rağmen, bunlar yazılı olmaktan öteye gidemez.

İşçilere karşı patronların çıkarlarını korumak söz konusu olduğunda, yasalara ve hukuka aykırı bir şekilde bir yerlerden verilen talimatlar devreye girer. Anayasa ve yasalarla tanınmış olan sendikal hak ve özgürlüklerini kullanan işçilere ve emekçilere karşı haksız ve hukuksuz bir biçimde zor kullanılarak müdahale edilir.

Onun içindir ki polisin, jandarmanın ve diğer devlet görevlilerinin; sendikaya üye olduğu için işten atılan ya da aylarca maaşları ödenmeden çalıştırılan işçilerin haklı eylemlerinin yanında yer alarak işçilerin hak ve çıkarlarını koruduğunu ve patronlara karşı ‘orantılı güç kullanarak müdahale ettiğini’ göremezsiniz. İçinde yaşadığımız, sermaye egemenliğine dayalı kapitalist düzende böyle bir şey asla mümkün değildir.

İşte tam da bu yüzden, bu düzen değişmelidir. İnsanın insanı sömürmediği; işçilerin, emekçilerin, üretenlerin iktidarda söz, yetki ve karar sahibi olduğu; insanca, toplumcu bir düzen kurulmalıdır. Bu düzenin adı sosyalizmdir.

Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan güneşli güzel günler, ekmek-gül ve hürriyet günleri işçilerle gelecek.

*****

Sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili Anayasa ve Yasa maddeleri:

TC Anayasası Madde 51: “Sendika Kurma Hakkı”

“Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz.”

TCK Madde 118: “Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi”

“Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

07 Ara 2019
paylaş