Ücretsiz seyahat hakkımızı kısıtlamayı aklınızdan bile geçirmeyin


AKP iktidarı 65 yaş üstü yurttaşların kent içi ücretsiz ulaşımını kısıtlamaya dönük adım atmaya hazırlanıyor. Yeni torba yasa içerisinde yer alacak hazırlığa göre birkaç seçenek üzerinde duruluyor. Bunlardan şimdilik en ağır basanı mesai saatleri içerisinde ücretsiz yolculuk hakkını kısıtlamak şeklinde. Uygulama geçerli olursa yaklaşık 11 milyon yurttaşı etkileyecek.

AKP iktidarı, 65 yaş üstü ciddi sayıda bir nüfusun yarı veya tam zamanlı çalıştığını görmezden geliyor. Özellikle gece bekçiliği yapan, kargo hizmetlerinde yer alan birçok 65 yaş üstü yurttaş mevcut. İkinci işte çalışmak zorunda olan yurttaşların da bunu zorunluluk sonucu yaptığı her kesimce malum...

Ayrıca, sağlık nedeniyle sabahın erken saatlerinde -yani iş saatlerinde- sokağa çıkmak zorunda olan onlarca 65 yaş üstü yurttaş var. Bu gibi ayrıntıları hesaplamadan, araştırmadan atılacak adımlar toplumda yeni yaralar açacaktır.

Bundan önce de 65 yaş üstü yurttaşların ücretsiz yolculuk hakkı kısıtlanmaya çalışılmış, ancak merkezi ve yerel iktidarlar başaramamıştı.

AKP iktidarının, atacağı bu adım, 65 yaş üstü yurttaşların eve kapatılmaya çalışılması anlamına gelmektedir.

İktidar, bir yandan da ekonomik alanda sıkıştıkça sinekten yağ çıkarmanın hesaplarını yapmaktadır. Oysa, kayıtsız çalışmayı denetleyerek ve adil vergi sistemini kurarak çok daha hızlı ekonomik sonuçlar alınabilir. İktidar bunu yapabilir mi emin değiliz...

Ancak, merkezi iktidarın atmaya hazırlandığı bu adıma karşı, yerel iktidarlarda yer alan tüm muhalif partiler şimdiden bu yasayı uygulamayacaklarını kamuoyu ile paylaşmalıdırlar.

Biz, 65 yaş üstü yurttaşlar da şimden söyleyelim, “Günün her saatinde istediğimiz yere ücretsiz ulaşma hakkımızı kısıtlamayı aklınızdan bile geçirmeyin, hatta bu yasayı tartışmayın bile...”

 

07 Şub 2020
paylaş