Ülkemizde sayısı 13 milyona ulaşan emeklilerin ne yazık ki henüz birkaç bini sendika üyesidir. Mevcut emekli sendikalarının fiili ve meşru mücadele yoluyla toplu sözleşme hakkını elde edebilmeleri ve bu hakkı yaşama geçirebilmeleri için milyonlarca emeklinin tek çatı altında örgütlenmeleri gerekmektedir.
Bu nedenle, sınıf ve kitle sendikacılığı temelinde değişik isimler altında örgütlenmiş olan emekli sendikalarının birleşik mücadelesi ve DİSK çatısı altında örgütsel birliğinin gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Bilindiği gibi, kısa adı Emekli-Sen olan Emekliler Sendikası’nın DİSK üyeliğinin yanısıra, Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) tarafından 30 Mayıs 2019 tarihinde DİSK’e üyelik talebiyle başvuru yapılmış ve söz konusu başvuru Tüm Emekliler Sendikası’nın 19-20 Ekim 2019 tarihlerinde Ankara'da yapılan 2. Olağan Merkez Genel Kurulunda oy birliği ile kabul edilmişti.
Daha sonra ise, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "2020'lerin DİSK'i ve Emeğin Türkiye'si” şiarı ile 14-15-16 Şubat 2020 tarihlerinde İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen DİSK 16. Genel Kurulunun 2. gün oturumunda yaptığı konuşmasında; “Yeni seçilecek Yönetim Kurulunun yapacağı işlerden bir tanesinin, emekliler alanındaki mücadeleyi birlik ve bütünlük içerisinde DİSK’in ilkeleri doğrultusunda büyütmek olduğunu ve emeklilerin örgütlenmesi karşısında DİSK’in tarihsel görevini yerine getirme sorumluluğu ile karşı karşıya olduğunu” belirterek konu hakkında özetle şunları söylemişti:
“Ben öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Emeklilerin örgütlenmesi her zaman olduğundan bu dönem çok daha önemli.
Emekli-Sen sendikamız yeniden kuruldu yasal birtakım nedenlerden dolayı ve DİSK’e başvurusunu yaptı ve bu başvuru kabul edildi. Ardından diğer arkadaşlarımız, yine DİSK çatısı altında mücadele etmiş olan ve Emekli-Sen Sendikası çatısı altında geçmişte birlikte yürüdüğümüz bir başka sendika başvurusu daha yapıldı ve onun da DİSK’e üyeliği gerçekleşti. DİSK’e üyelik başvurusu gerçekleştirildi.
Mevcut DİSK Yönetim Kurulu bu sendikanın da DİSK’in ilkeleri doğrultusunda mücadele eden ve geçmişte yine DİSK çatısı altında yürüyen bu arkadaşlarımızın kurduğu Tüm Emekliler Sendikası’nın da kabul edilmesini, ancak DİSK’in hem tüzüğü, hem gelenekleri hem ilkeleri doğrultusunda, aynı işkolunda aynı alanda birden fazla sendika olmayacağı için, bu iki sendikayı yan yana getirerek birlik bütünlük içerisinde, biraz önce ifade ettiğim gibi, 1+1’in 2 değil, 3-5-10 yapacağı ve DİSK’in bütün sendikalarıyla birlikte de destekleyeceği bir sürecin önünün açılması kararını almıştır. Bunu da bütün arkadaşlarımızla bu şekilde paylaştık.
Yarın buradan seçilecek yeni Yönetim Kurulunun ve DİSK’in bundan sonraki çalışma döneminin önüne koyması gereken yapacağı işlerden bir tanesi, emekliler alanındaki bu mücadeleyi birlik ve bütünlük içerisinde DİSK’in ilkeleri doğrultusunda büyütmek ve gerçekten de bir mücadele ve örgütlenme alanı haline gelmiş olan emeklilerin örgütlenmesi karşısında DİSK her alanda olduğu gibi tarihsel görevini yerine getirme sorumluluğu ile karşı karşıyadır.”
Emekli-Sen ve Tüm Emekli-Sen nasıl birleşir?
Yaşanan bu gelişmelerden sonra gelinen aşamada yapılması gerekenler bellidir. Emekli-Sen ile Tüm Emekli-Sen’in DİSK çatısı altında örgütsel birliğini sağlama noktasında temel alınacak husus DİSK Tüzüğü olmalıdır. Sendikalardan herhangi birini adres göstererek ilhak etme yoluyla birleşmeyi savunmak işi yokuşa sürmektir ve birlik konusunda asla sonuç vermez.
Birleşme konusunda yol gösterici olması ve konunun daha iyi anlaşılabilmesi bakımından DİSK Tüzüğünün ilgili maddesini bilgilerinize sunmak isterim.
DİSK Tüzüğü Madde 8: “Üye Sendikaların Birleştirilmesi”
- Aynı işkolunda birden çok Konfederasyon üyesi sendikanın birleştirilmesi esastır. Birleştirmenin sağlanması amacıyla Yönetim Kurulu’nca bir Birleştirme Komisyonu kurulur. Komisyonun çalışma süresi Yönetim Kurulu’nca saptanır.
- Komisyon, birleştirmeye çalıştığı sendikaların yetkili yöneticilerinden gerekli bilgi ve belgeleri alarak önce aralarında anlaşma sağlamaya çalışır. Bu sağlanamazsa, sendikaların niteliklerini, üye sayılarını, mal ve parasal varlıklarını göz önünde tutarak birleşme koşullarına ilişkin görüşünü içeren raporunu Yönetim Kurulu’na verir.
- Komisyon raporunu da göz önüne alan Yönetim Kurulu, konuya ilişkin kararını verir ve ilgili sendikalara bildirir. Sendikalar bu karara ilişkin görüşlerini bildirimi izleyen 15 gün içinde Yönetim Kurulu’na iletmek zorundadırlar. Haklı bir nedene dayanmaksızın olumsuz yanıt veren sendikaların, alınan birleştirme kararı doğrultusunda işlem yapmamaları durumunda, sorumlu yöneticileri hakkında disiplin hükümlerinin uygulanması Yönetim Kurulu’nca istenir. Yönetim Kurulu’nun bu isteği de yerine getirilmezse Tüzüğün 7. Maddesi uyarınca işlem yapılır.
Görüldüğü gibi, “Aynı işkolunda Konfederasyon üyesi birden fazla sendika olamayacağı için” tüzük hükümlerine göre, DİSK Yönetim Kurulu’nca kurulacak olan “Birleştirme Komisyonu” tarafından Emekli-Sen ile Tüm Emekli-Sen’in DİSK çatısı altında birleştirilmeleri gerekmektedir.
DİSK Yönetim Kurulu üyeleri ile Emekli-Sen ve Tüm Emekli-Sen Merkez Yürütme Kurulu üyeleri tarihsel bir görev ve sorumlulukla karşı karşıya bulunmaktadır. Görev, yıllardan beri “İnsanca ve Onurlu Bir Yaşam ve Toplu Sözleşmeli Sendika Hakkı” için, yaşamlarının sonbaharında mücadeleye devam eden emeklilerin birleşik mücadelesini ve örgütsel birliğini gerçekleştirmektir.
Yapılması gereken şey bu onurlu görevi yerine getirerek sendikal mücadele tarihinin şanlı sayfalarında onurla ve gururla yer almaktır. Aksi halde bu konuda engel olanları tarih affetmeyecektir.
DİSK tarihinde böylesi bir birleşmeye verilecek en güzel örnek, Maden-İş Sendikası ile Otomobil-İş Sendikasının birleşmelerinden doğan Birleşik Metal İşçileri Sendikası, Birleşik Metal-İş’tir. Emekli-Sen ile Tüm Emekli-Sen’in birleşmesi konusunda da aynı yol ve yöntem izlenerek sorunu çözüme kavuşturmak mümkündür.
Sınıf ve kitle sendikacılığının en temel ilkelerinden biri olarak değerlendirilen ve “İşyerinde Birlik, İşkolunda Birlik, Ülke Çapında Birlik ve Uluslararası Birlik” şeklinde tanımlanan “Birlik İlkesi” gereğince sınıf sendikalarının en başta gelen görevlerinden biri, işçi sınıfının sermayeye karşı sendikal birliğini gerçekleştirmektir. Bu gerçeklik, sınıf ve kitle sendikacılığının olmazsa olmaz koşuludur.
Bir taraftan sınıf ve kitle sendikacılığını savunuyormuş gibi görünerek, diğer taraftan emeklilerin işçi sınıfı ile birlikte sendikal birliğinin sağlanmasına hangi gerekçe ile olursa olsun karşı çıkmak tam anlamıyla samimiyetsizliktir. Birlik karşıtı tavırların arka planında başka niyetlerin de olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir.
Sendikacılık bir meslek ve ikbal kapısı değildir. Böyle düşünenlerin ve davrananların emeklilerin ve işçi sınıfının onurlu mücadelesine kazandırabileceği hiç bir şey yoktur.
Aklının bir köşesinde herhangi bir kariyerist amaç taşımayan, sınıf ve kitle sendikacılığını ilke edinmiş ve gerçekten işçi sınıfının ideolojisine samimiyetle inanan kadrolara düşen en önemli görev, emeklilerin ve işçi sınıfının siyasal, ulusal ve dinsel temeldeki bölünmüşlüğüne derhal ve öncelikle son vermektir.
Bu onurlu görevin yerine getirilmesinde katkı sağlayanlar, Türkiye işçi sınıfının sendikal mücadele tarihinin şanlı sayfalarında hak ettikleri yeri alacaktır. Aksi halde bu konuda engel olanları tarih affetmeyecektir.
Zafere giden yol birleşik yığınsal mücadeleden geçmektedir. Birleşirsek kazanırız, bölünürsek yok oluruz.
15-16 Haziran’ı, DGM ve MESS Direnişlerini yaratan DİSK'in, Kemal Türkler ve yoldaşlarından miras kalan şanlı mücadele bayrağını geleceğe taşımak için hep birlikte omuz omuza yürüyelim.
Emeklilerin yolu işçi sınıfının yoludur!
Yaşasın tüm emeklilerin işçi sınıfı ile birliği ve dayanışması!
Yaşasın Birleşik Emekliler Sendikası!
Yaşasın DİSK!
- Selim Dikel
