Milyonlarca emekli açlık sınırının altında yaşıyor

“En düşük emekli maaşı açlık sınırının üzerine çıkarılarak, tüm emekli maaşlarına çarşı, pazar, market ve mutfaktaki gerçek enflasyon oranı ile açlık-yoksulluk sınırı rakamlarına göre Ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılmalıdır…”

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından Ağustos 2022 için yapılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması raporunda, yoksulluk sınırı 21.784 lira, açlık sınırı ise 7.282 lira olarak açıklanmıştır.

Hal böyleyken, açlık sınırının ve hatta 5.500 liralık asgari ücretin bile altında bir rakam olan 3.500 liralık en düşük emekli aylığı, milyonlarca emekliye ödenmeye hâlâ devam etmektedir.

 

Emekliler banka kuyruğunda yaşama savaşı veriyor

Açlık sınırının ve asgari ücretin altındaki maaşlarla sefalete ve yoksulluğa mahkûm edilen milyonlarca emekli yurttaş,  biraz daha fazla promosyon alabilmek için banka kuyruklarında yaşama savaşı veriyor.

Tüketici Kredisi ve Kredi Kartı kullanarak günlük yaşamlarını sürdürmek zorunda bırakılan emeklilerin büyük bölümü bankalara borçlanarak, icra ve haciz tehdidi ile karşılaşıyor.

Emekli maaşı kiraya yetmiyor. Gıda başta olmak üzere temel ihtiyaç maddeleri fiyatları sürekli artıyor. Ev kiraları, elektrik ve doğalgaz faturaları ödenemez miktarlara ulaşıyor.

Çarşıda, pazarda ve marketlerdeki yangın emekli yurttaşların mutfağını yakıp kavuruyor.

Emeklilerin artık sabredecek, şükredecek ve dayanacak gücü kalmadı. Emekliler vaat değil, icraat istiyor.

Emekliler ömrünün sonbaharında insan onuruna yakışır şekilde, huzurlu ve güvenli bir yaşam istiyor.

 

Emeklilerin ve EYT’lilerin talepleri

- En düşük emekli maaşı açlık sınırının üzerine çıkarılarak, tüm emekli maaşlarına çarşı, pazar, market ve mutfaktaki gerçek enflasyon oranı ile açlık-yoksulluk sınırı rakamlarına göre Ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılmalıdır.

- TBMM olağanüstü toplanarak, Emekli Sendikaları Statü Yasası, İntibak Yasası ve EYT Yasası derhal çıkarılmalıdır. Aylık Bağlama Oranı yükseltilmelidir.

- Emekli maaş promosyonlarının belirlenmesi amacıyla SGK ile Bankalar arasında yapılan protokol görüşmelerine emekli örgütlerinin de katılması ve promosyonların 3 yılda bir değil her yıl ödenmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Emekli yurttaşların aldığı sağlık hizmeti karşılığında katkı payı ve katılım bedeli adı altında emekli maaşlarından yapılan tüm kesintiler kaldırılmalıdır.

 

Emekliler ve EYT’li yurttaşlar için bütçe kaynakları yeterlidir

AKP/MHP koalisyonu emeklilerin ve EYT’li yurttaşların sorunlarının çözümünü, “bütçede kaynak yok” diyerek sürekli ertelemektedir. Oysa tüm bu sorunların çözümü için bütçede yeterli kaynak vardır.

En düşük emekli maaşının ve asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması, çalışanlara ve emeklilere insanca yaşayabilecekleri düzeyde maaş ödenmesi ve EYT Yasasının çıkarılması mümkündür.

Yeter ki devlet bütçesi ve Maliye Hazinesi, dolar milyarderi bir avuç holding patronu, Yap-İşlet-Devlet müteahhitleri ve Kur Korumalı Mevduat Hesabı sahibi tefeci bankerler için değil, emekliler, EYT’liler, işsizler ve çalışanlar için harcansın.

 

Bütçe için ek kaynak önerileri:

- Dolar milyarderlerine ve milyonerlerine servet vergisi uygulansın. Dolar garantili Yap-İşlet-Devret işletmelerindeki ödemeler Türk Lirasına çevrilsin.

- Döviz ve faiz soygunu durdurulsun. Serbest döviz ticareti ve transferi yasaklansın. Kambiyo sistemi devlet denetimine alınsın.

- Bankalarda bir avuç zenginin elinde olan ve toplam değeri 250 milyar dolara dayanan döviz tevdiat hesapları Türk Lirasına çevrilsin ve ülkemizin kalkınma hamlesinde kullanılsın.

- Kamu görevlilerine asıl görevleri dışında verilen yönetim kurulu üyelikleri için yapılan üçer beşer maaş ödemeleri ile ‘Huzur Hakkı’ ödemeleri iptal edilsin.

- Devlet bütçesi ve Maliye Hazinesi, dolar milyarderi bir avuç holding patronu, Yap-İşlet-Devlet müteahhitleri ve Kur Korumalı Mevduat Hesabı sahibi tefeci bankerler için değil, emekliler, EYT’liler, işsizler ve çalışanlar için harcansın.

- Hisse senedi, borsa ve kuyumculuk faaliyetlerindeki vergi kayıp ve kaçakları önlensin.

- Yerli ve yabancı Holdinglere ve Bankalara yasalarla tanınan Kurumlar Vergisi istisnaları kaldırılsın.

- Kayıt dışı istihdam engellenerek devletin vergi ve sigorta prim kayıpları önlensin.

- Özelleştirilen tüm kamu işletmeleri yeniden kamulaştırılarak devletleştirilsın.

- Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi ilkesine göre, vergi uygulamaları ‘Tabana’ değil, ‘Tavana’ yayılmak suretiyle vergi adaleti sağlanarak, devletin vergi gelirleri yoksulların sırtından değil, zenginlerin servetleri üzerinden artırılsın.

EYT’lilere emeklilik hakkı, emeklilere insanca ve onurlu bir yaşam için, Türkiye’nin bütün emeklileri ve EYT’lileri birleşin. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz. Emekliyiz, haklıyız, kazanacağız.

 

 

 

02 Eyl 2022
paylaş