Emekli ve asgari ücretli konut sahibi olabilir mi?

Yeni bir gözbağcılık: 'İlk evim' ilk 'işyerim' sloganıyla sosyal konut projesi
AKP'nin  yirmi yılı aşan iktidarında yoksullar emekçiler için konut sahibi olmak her yıl daha zor oldu, son  yıllarda ise  olanaksızlaştı. Vazgeçtik ev sahipliğinden kiralar da özellikle büyük şehirlerde ve turizm bölgelerinde fahiş oranlarda arttı.
Seçimler yakın ve halkın geçim zorluğu çok yüksek, her şey pahalı, işsizlik afet boyutunda, iktidar gözle görülür biçimde oy kaybediyor. AKP seçimleri koparabilmek için bütün olanaklarını seferber ediyor. Erdoğan'ın açıkladığı sosyal konut projesi toplumun evsiz emekçileri arasında başlangıçta heyecan ve umut yarattı. Projenin ayrıntıları incelendiğindeyse  heyecan ve umudun yerini hayal kırıklığı aldı.

Emekçiye ucuz konut kaf dağının ardında
Erdoğan kampanyayı anlatırken "Vatandaşlarımız, toplamda 608 bin fiyata sahip 2 artı 1 konutlarımıza aylık 2 bin 280 liradan başlayan taksitlerle ve 240 ay vadeyle sahip olabilecektir. Aynı şekilde toplam 850 bin lira fiyata sahip 3 artı 1 konutların ödemesi, 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle 240 ay vadeyle yapılabilecektir." dedi.

Sosyal konut projesinin açıklanan amacı konutu olmayanları konut sahibi yapmak. Yani bu insanlar şu anda kirada oturuyorlar. Peki asgari ücretle çalışan bir kişi hem kirasını , hem edineceği konut için taksitleri nasıl ödeyecek?

1500 liralık en düşük kira ödeyen biri 2 artı 1 konut almak istesin, en az 2280 lira taksit ödemek zorunda. Kira ve konut taksitinin toplamı  3780 lira olur. 5500 lira asgari ücretlinin elinde 1720 lira kalır. Yeme içme, ulaşım, elektrik su nasıl karşılanacak?Buna asgari ücretli işçinin gücü yetmez.

Konut sahibi olmayan milyonlarca emekli var, emeklilere kampanyadan yüzde 20 kontenjan ayrıldığı belirtiliyor. En düşük emekli aylığı olan 3500 liranın tamamı kira ve taksite zaten yetmiyor.
 
4600-4700 lira ortalama emekli aylığı alanlar da bu kampanyaya giremez. Ayrıca kuralar çekildikten sonra toplam bedelin yüzde 10'u peşin istenecek. 2 artı 1 konutlar için 60 bin lira, 3 artı 1 konutlar için 85 bin lira gerekiyor.

Bunlar da yetmiyor, altı ayda bir memur aylıklarının artış oranı  kadar taksitler de artıyor, süre de yirmi yıl.
Bu kampanyadan en yoksullar yararlanamaz, ekonomik durumu  iyi olanlar çeşitli mekanizmaları devreye sokarak eğer proje gerçekleşebilirse evlerin sahibi olurlar.

AKP'nin kampanyası bu haliyle sahte umut yaratıyor,  seçimleri atlatabilmek için kitleleri aldatıyor.
Muhalefet iktidarın gözbağcılığını açığa çıkarmalı,  gerçek anlamda en yoksulları gözeten uygulanabilir sosyal konut projesini ayrıntılandırarak  topluma sunmalıdır.

17 Eyl 2022
paylaş