Bir “Koç” ve “Türk Metal” hikâyesi!

Koç Holding her ihale sonrası ve kriz öncesi boynuzunu işçilere batırmaya devam ediyor!
Geçen ay otoyol ihalesini, UEM Group Berhad ve Gözde Girişim Sermayesi ortaklığı ile 5,720 milyar dolara alarak Tüpraş’tan sonra en büyük ihalesinden de başarı ile çıkan Koç Grubu kazandı. Hisse dağılımı yüzde 40 Koç Grubu, yüzde 40 UEM Group Berhad ve yüzde 20’si Ülker Grubu’na ait olan Gözde Girişim Sermayesi ortaklığı arasında paylaşıldı.

Koç Grubu 2005 yılında yapılan Tüpraş ihalesini İngiltere-Hollanda petrol devi Royal Dutch Shell A.Ş.’nin de içinde yer aldığı bir konsorsiyum ile 4,14 milyar dolara satın almıştı. Tüpraş’ın denetimini elinde bulunduracak kadar olan yüzde 51’lik hisseyi satın alan Koç Grubu, yönetime gelir gelmez işçi çıkarmaya başlamıştı. 2006 yılının Temmuz ayında yönetim, ülke çapında çalışan yaklaşık 5000 işçiden 828’sini yeniden yapılandırma adı altında işten çıkarmıştı. Tüpraş Yönetimi yaptığı açıklamada işten çıkarılan 828 işçiden 623’ünün kendi istekleriyle emekli edildiğini söylemişti. Kalan 205 işçiyi ise değişen iş anlayışlarına göre uzun vadede aralarında görev yapma konusunda zorluk çıkabileceği bahanesiyle işten çıkarmıştı.

Yıl 2012: Ford Otosan, Tofaş ve Arçelik’te işçi kıyımı!
Gölcük’te üretim yapan Ford Otosan fabrikasında sözleşmeli olarak çalışan toplam 270 işçiden 190’ının işine Avrupa’daki kriz bahane edilerek son verildi.

Bursa’da üretim yapan ve yıllık 400 bin araç üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük otomotiv fabrikası olarak öne çıkan Tofaş fabrikasında 700’ü geçici 300’ü kadrolu olmak üzere toplam 1000 işçinin işine Avrupa’da otomobil siparişlerinin azalması sebebiyle son verildi.

Kocaeli Gebze bölgesinde üretim yapan Arçelik’te ise ilk olarak Nisan ayında 50 işçi “üretimde daralmaya gidiyoruz” bahanesiyle işten atıldı. Daha sonra aynı fabrikada yine üretimde daralmaya gidiyoruz bahanesiyle 150 işçi işten çıkarıldı. Eskişehir’deki Arçelik fabrikası da İngiltere’deki satış firmasının iflas ettiği gerekçesiyle 15 Aralık’ta 240 işçinin işine son verdi.

2012 yılına Go Further (Hep Daha İleri) sloganıyla giren Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay “Hep ‘Daha İleri’yi hedefleyen ‘Go Further’ söylememizle, daha mükemmel ürünler geliştirmek, güçlü bir iş modeli oluşturmak, çalışanlarımız ve müşterilerimiz için daha iyi bir dünya yaratmak amacıyla her zaman daha ilerisini düşüneceğiz, söz veriyoruz” dedi. Çalışanları için daha iyi bir dünya yaratmak amacıyla her zaman daha ilerisini düşündüklerini belirten Otay’ın sözlerini yerine getirmediği apaçık ortada.

Ford Otosan, Tofaş ve Arçelik’te işten çıkarmalarda Türk Metal sendikasının rolü!
Yukarıda belirttiğim Türkiye sanayisinin lokomotif şirketlerinden olan Ford Otosan, Tofaş ve Arçelik’te işten çıkarmalarda Türk Metal sendikasının nasıl bir rol oynadığını gelin birlikte ele alalım.

Ford Otosan: Türk Metal Sendikası’na üye olan sözleşmeli 190 işçinin çıkarılmasından sonra bir açıklama yapan Türk Metal Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener, işçilerin sözleşmelerinin 31 Ekim tarihinde dolduğunu belirtti ve Avrupa krizi nedeniyle 270 sözleşmeli işçiden 190`ının çıkarıldığını doğruladı. Ayrıca Şener, “İşler açıldığında yeniden işe alınmaları için işverenle görüşmelerimiz oldu” dedi.

Tofaş: Tofaş’taki işçi çıkarmalarında Türk Metal 3 Nolu Şube Başkanı Zafer Öztürk tam anlamıyla patron ağzıyla konuştuğunu kanıtladı. Öztürk 2011 yılında siparişlerin artması üzerine fabrikaya yaklaşık bin sözleşmeli eleman alındığını belirtti. Geçen yıl siparişlerde düşüş yaşandığını açıklayan Öztürk, sözleşmeli işçi çıkışının da bundan kaynaklandığını söyledi. Öztürk'ün açıklamasına göre sözleşmeli alınan ve askerlik yapmayanlar çıkarıldı. İşten çıkarmalar işçilere telefonda tebliğ edildi. Öztürk, “2013 yılında Fransa, İtalya, Yunanistan bölgesinden yıllık 50 bin araba kaybettik. Bu yıl için 230 bin araç siparişimiz var. Siparişler düştüğü için çıkarmalar oldu. Sözleşmeli alınan ve askerlik yapmayanlar çıkarıldı. Bugün sözleşmelilere telefon edilmeye başlandı. Telefonda sözleşmelerinin uzatılmayacağı tebliğ edildi. 7 Ocak’tan itibaren 2’li vardiyaya döneceğiz. Haftanın 5 günü 9 saat 2’li vardiya olarak çalışacağız. 2013 yılı böyle geçecek. İlerleyen günlerde siparişler olursa çıkarılanlar tekrar işe döndürülecek" şeklinde açıklamada bulundu. Atılanların geçici işçi olduğunu belirten, kadrolu olarak çalışmayan hiçbir işçinin kendileri için önemli olmadığını açıkça vurgulayan Türk Metal Şube Başkanı’nın işçiler arasında çekinmeden ayrımcılık yaptığı da ortaya çıktı.

Arçelik: Nisan ayında çıkarılan 50 işçinin üretimde daralmaya gidiyoruz bahanesiyle işten çıkarılmadığı çok geçmeden ortaya çıktı. Toplu iş sözleşmeleri (TİS) sonrasında işveren tarafından belirlenen yaklaşık 150 kadar işçiye sözleşme haricinde 50 krş ile 1 lira arasında yapılan zammı bir şekilde öğrenen işçiler yapılan zamma karşı çıktıktan sonra işveren ve sendika yönetimi tarafından fişlendiklerini ve daha sonra işten bu yüzden atıldıklarını yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdiler.

Bosch ve Renault işçileri tüm işçilere örnek olsun!
Hatırlanacağı gibi geçen yılın başlarında Bursa’da üretim yapan 6000 Bosch emekçisi Türk Metal Sendikası'ndan ayrılıp Birleşik Metal–İş Sendikası'na geçmişlerdi. Bosch işçisinin bu isteği karşısında Türk Metal, işçilere taş ve sopalarla saldırmıştı. Ancak, Türk Metal’in tüm saldırılarına rağmen Bosch işçisi sağlam bir duruş göstererek Birleşik Metal-İş Sendikası'na geçmeyi başarmıştı. Yine Bursa’da faaliyet yürüten Renault Fabrikası'nda da işçiler Türk Metal Sendikası'nın patronla uzlaşmacı tavrı nedeniyle iş bırakmıştı. 
 
Geçen Kasım ayında Renault’ta 16.00–24.00 vardiyasında çalışan işçiler Türk Metal Sendikası'nın işverenle yapacak olduğu Toplu İş Sözleşmesi taslağında işçiler arasında eşitsizliğe yol açan ve fabrika idari kısmının ekmeğine yağ süren maddeler bulunduğu gerekçesiyle iş bırakmış ve fabrika içerisinde oturma eylemi yapmışlardı. Vardiyalarından çıkıp Renault işçisinin eylemine destek vermek isteyen Bosch işçisine aralarında Türk Metal’in merkez yöneticilerinin, şube başkanları ve temsilcilerinin bulunduğu bir grup, saldırıda bulunmuş ve birçok işçi bu saldırı nedeniyle yaralanmıştı.

Eskişehir, Tuzla ve Gebze’deki Arçelik fabrikalarında, Bursa’daki Tofaş ve Renault fabrikalarında, Gölcük’teki Ford Otasan Fabrikasında işçilerin onurlu mücadelesine taş ve sopalarla karşılık veren çeteci ve mafyatik sendika, Türk Metal’in oyunu elbette bozulacaktır. Onuruyla mücadele etmeye devam eden metal işçilerinin; bozguncu, patronla uzlaşıcı, işçi düşmanı Türk Metal’i yıkıp işçilerin hakkını savunan, patron ağzıyla konuşmayan bir sendikayla mücadeleye devam edecekleri günler çok yakındır.

Not: 13 gündür kar, kış demeden direnen ve taleplerinin büyük kısmını kabul ettiren Kristal-İş’e bağlı Şişecam işçilerinin onurlu mücadelesi önünde saygıyla eğiliyoruz.

11 Oca 2013
paylaş