- Hürriyet
Türkiye’nin PKK ile bağlantısından ötürü terörist saydığı Suriye’deki PYD’nin lideri Salih Müslim, Brüksel’de Hürriyet’e konuştu. Müslim, PKK’ya hiç katılmadığını, ancak Öcalan’ın fikirlerini benimsediklerini söyledi. PYD lideri, ‘Kobani ile Afrin’in birleşmesi için harekât devam edecek mi’ sorusuna ise ‘O bölge muhakkak kurtarılacak’ dedi.
YPG’nin ilerlemesi ne durumda Azez Koridoru’nda?
Bir taraftan rejim güçleri ilerliyordu, bir taraftan da bu Nusra Cephesi filan vardı. YPG’den ziyade Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) bahsediyoruz. DSG, ‘Bu Miniğ (hava üssünün olduğu yer) tarafını filan rejim ele geçirmeden önce biz ele geçirelim’ dedi, o bölgeleri ele geçirdi.
PYD’nin hedefi ne? Kobani’yle Afrin’in birleşmesi için devam edecek mi harekât?
Şimdi siyasi olarak bakıldığında o bölge zaten karışıktır. Hem Kürtler var, hem Araplar var. DSG’nin yaptığı da orada özgürleştirmedir. O yerleri kurtardıktan sonra halk kendi kararını veriyor. Meclisler oluşturuluyor. Bu bölgelerde de en fazla DAEŞ ve Nusra oluyor. Siyasi olarak bir gün bunlar muhakkak kurtarılacak. Ama rejim mi gelecek kim gelecek, o artık oradaki halka bağlıdır. Biz rejimin gelmesini istemiyoruz hiçbir şekilde. Ancak Nusra ve DAEŞ’in de orada kalması mümkün değildir. Hedef, o bölge muhakkak kurtarılacak.
CİHATÇILARA KARŞI LAİKLER BİRLEŞİYOR
DSG’ye baktığımızda, büyük oranda YPG güçlerinden oluşuyor. Sizin PYD olarak DSG’yle ne kadar organik bağınız var?
Bir defa PYD politik bir partidir. Şimdi birçok güç (DSG’ye) katılıyor. Arap güçleridir, Türkmendir. Artık YPG filan değildir. Bir Kürt meselesi değildir. Hem rejime karşı hem de cihatçı gruplara karşı laikliği savunan güçler artık birleşiyor.
Hem bölgede demografinin değiştirilmesi hem de diğer partilere baskı uygulanması eleştirileri oldu.
Eleştiri olabilir. Bir sistem kuruyorsun, bu sistem de yenidir. Birçok hata da yapılabilir. Ama sanırım buradaki suçlamamaların çoğu abartılıdır.
Sizin siyasi bir parti olarak YPG’ye ya da özerklik yönetimlerine getirdiğiniz eleştiriler oluyor mu?
Oluyor tabii. Mesela bu küçük yaşta (silahlı güce) katılanlar için çok eleştirilerimiz oldu. Düzeldi. Bir de asayişte bazen oluyor. Kişileri mesela gözaltına alıyorlar, iki gün sonra anons ediyorlar. İşte yakaladık, neden şudur budur diye. Kardeşim şimdi bir mahkeme kararı olacak.
Türkiye ile nasıl giderilecek bu gerginlik?
Vallahi bilmiyorum. Bizim tarafımızdan değil. Biz elimizden gelen her şeyi yaptık ve yine yapmaya hazırız. Ama son çare bizim yok oluşumuz olmamalıdır.
PKK, TÜRKİYE’NİN İÇ MESELESİDİR
PKK meselesi var.
Tamam da, PKK onları ilgilendiriyor. Türkiye’nin iç meselesidir, bizi niye ilgilendirsin.
Hiçbir bağ yok mu PKK’yla YPG arasında, PYD arasında?
Hayır efendim. Oluyor da düşünsel veyahut da diyelim felsefi bir şey oldu. Mesela biz Sayın Öcalan’ın fikirlerini zaten benimsiyoruz.
Mesela Moskova’daki ofisinizde Öcalan’ın fotoğrafının olması da. Sadece fikirsel düzeyde mi bu bağ?
Tabii fikirsel düzeyde. Bir Kürt önderidir.
KCK ile bir ilişki var mı?
Buradaki KNK (1999’da kurulan Kürdistan Ulusal Kongresi) vardır. Ulusal Kongre gibi bir şeydir. Şimdi biz onlara katılıyoruz. O başka. KNK başka KCK (PKK terör listelerinde olduğundan onun yerini alması için 2005’te kurulan Kürdistan Topluluklar Birliği) başka.
KONGRA-Gel’e (2003’te yine PKK’nın yerine kurulan, ama şimdi PKK’nın kongre organı kabul edilen kuruluş) katılıyor musunuz?
Evet. O zaten dört parçadan oluyor. O başka bir oluşumdur.
KONGRA-Gel’de temsil ediliyor PYD değil mi?
Ediliyor evet. Bütün örgütlerin temsilcileri vardır.
PKK SEMPATİZANIYDIM
Siz mi temsil ediyorsunuz?
Yok, ben katılmıyorum. PYD adına bazıları katılıyor.
Kadrolar peki? Suriye’deki çatışmalar başladığı zaman Kandil’den otobüslerle PKK militanları geçti.
Hayır, bizim buraya geçmedi. Belki Sincar’dan (Irak’ta) bahsediyorsunuz. Suriye’ye gelmediler. Ama şöyle bir şey vardı. PKK hareketi, 80’lerden başlamış bir harekettir. Kürdistan’ın dört parçasından katılanlar olmuştur. Şimdi bazıları bu Suriye’de 2004’ten sonra bizimle rejim arasında çatışmalar başlayınca, o zaman bırakıp gittiler. Ben Kandil’de savaşacağıma kendi evimi, akrabalarımı savunurum diye.
Sizin de PKK geçmişiniz var galiba.
Hayır efendim. Öyle olmadı. Sempatizandım.
Peki PKK’nın Türkiye’ye yönelik eylemlerinde kınayıcı bir pozisyonunuz oluyor mu?
Şimdi biz zaten Türkiye’de bir istikrarın oluşması için çalışıyoruz. Türkiye’ye geçtiğimde kaç defa da söyledim. İstenirse biz arabuluculuk da yapabiliriz. Arabuluculuk yapabilmek için de taraf tutmamak gerekiyor. Türkiye ısrarla “Benim tarafımı tutacaksın.” Değil. Kınayacaksam bütün şiddet olaylarını kınıyorum yani. Değil mi? Hepsini kınamak gerekiyor. Türkiye bu son olaylardan sonra Ankara’dan (17 Şubat bombalaması) sonra kalkıp doğrudan “PYD” dedi. “YPG” dedi. Halbuki öyle bir şey yok. Zaten o gün de söyledim. Sayın Davutoğlu açıklamadan önce isimler geçiyordu zaten. Biz araştırdık. Böyle birisini tanımıyoruz. Böyle birisi bütün Amude’de yok mesela. Beni suçluyorsun değil mi? Devlet güçlerinin yaptığı bazı haksızlıklar var. Cizre’de, Silopi’de şurada burada. Bir sürü şeyler oldu. Onun için biz kınıyoruz, ikisini de kınıyoruz.
ABD’LİLER UYARIYOR
Türkiye’ye en son Kobani’ye silah yardımından hemen önce Ekim 2014’te gittiğinizi biliyorum.
Ondan sonra da geçtim. Bu Eşme olayında (22 Şubat 2015’te Süleyman Şah’ın tahliyesi).
Sonra Davutoğlu PYD ile koordiasyon yok, dedi.
Onlar inkâr edebilir. Ama operasyon için oradaydım. İstanbul’daydım. Ankara’da bir ekip oluşturulmuştu. Ama istediğim zaman hem Kobani’yle hem onlarla konuşabilirdim. Telefonları bendeydi. Kriz masasıyla ilişkideydim o zaman. (Tahliye) Bittikten sonra kriz masasıyla konuştum. Onlar haber verdiler. Bitti diye.
Sizin ABD’den vize alma meseleniz (reddedilmişti) ne durumda?
Önemli değil zaten görüşüyoruz. Bazı Amerikalılar, kendileri istediğinde şimdi gelip benimle burada (Brüksel’deki ofisinde) görüşüyorlar.
Şimdiki Suriye Özel Temsilcisi Michael Ratney ile görüşüyor musunuz?
Görüşüyoruz evet. Her yerde görüşüyoruz. Geçenlerde Lozan’da görüştük. Her gün telefonda görüşüyoruz. İlişkimiz tamdır.
ABD Yönetimi, Azez’de sizi ikna etmeye çalışıyorlar mı durmanız, ilerlememeniz konusunda?
Tabii. Konuşuyoruz. İşte ilerlerseniz kötü olur. En fazla bu Türkiye meselesidir. Bazı tavsiyeleri oluyor.
Suriye’deki durumdan sonra PYD/YPG Kürt hareketinde daha öne mi geçti?
Öne geçti değil de, bu Rojava’da olanlar sadece Kürtler değil bütün halklar için bir kazanımdır. Kardeşlik bir örnektir.