Mustafa Karaalioğlu

08 Nis 2022

Rusya’nın Ukrayna işgali bazı bölgelerde sonuç alamamış olsa da, bazılarında haritayı değiştirecek tempoda devam ediyor. Kızılordu’nun Kiev’den çekilmesi Putin’in amaçsız kaldığını da göstermiyor. İşler planladığı gibi gelişmese bile hala gücü ve motivasyonu varken Ukrayna’da ilerleyebildiği kadar ilerleyip, pazarlık gücünü yüksekte tutabileceğini hesaplıyor. Hesabı böyle olunca devam ediyor gibi görünen müzakereleri umursamadığı da anlaşılıyor. Putin, bunu zaman kazanmak için bir propaganda aracına dönüştürmüş durumda ve Bucha katliamında da görüldüğü gibi müzakere mantığından bir hayli uzaktadır.

18 Eki 2020

 

Dış politikada düşmanlıkları olduğu kadar bazen dostlukları yönetmek gibi bir zorluk vardır. Türkiye ile Rusya arasında bir benzeri görülmedik şekilde gelişen ve şimdi kabından taşmakta olan ilişki de bu gruba girer. Bizim “Stratejik ortaklık” olarak davulla zurnayla ilan ettiğimiz onların ise “Sadece partneriz” diyerek ayakları suya değdirdiği bir ilişkinin en zor evresinde bulunuyoruz.

Niye böyleyiz bakalım.

Öncelikle, Rusya ile Suriye’de karşılıklı bir güven ilişkisi kalmadı. PYD’nin tasfiyesi ve etkisizleştirilmesi talebimiz ve Rusya’nın bu bahiste verdiği sözler yerine gelmedi. PYD/YPG heyetleri, Türkiye’nin gözüne sokacak şekilde Rusya ile görüşüyor.

Geçelim öteki tarafa… Libya’da ise zaten baştan beri karşı saflardaydık.

16 Nis 2018

ABD liderliğinde İngiltere ve Fransa hava kuvvetlerinin Suriye operasyonu beklendiği gibi hızlı ve sert ama beklenenden çok kısa sürdü. Herhalde tarihte bu kadar gürültü koparan ama bu kadar erken biten başka askeri harekat olmamıştır.

Üstüne üstlük bütün taraflar birbirinin hassasiyetleri konusunda fazla dikkatliydi. ABD yönetimi operasyonun bütün önemini neredeyse “sınırlı ve dar kapsamlı” oluşuna bağlayacak kadar hassastı. Ruslar ise birkaç göstermelik tepki cümlesi dışında, Suriye rejiminin karşılık verirken kullandığı füzelerin yeni değil “30 yıl önce edinilmiş” olduğunu söylemeyi ihmal etmedi. Üstüne üstlük bombardımanın üzerinden 12 saat geçmeden “İşbirliğine hazırız” demeyi de gurur meselesi yapmadı. İngilizler ise baştan sona “Başka çare yoktu” deyip durdu.

***

Bu kısa ve ama pek “anlamlı” harekâtın sonuçları nedir? Özetleyelim…

1-) İran daha sert tepki verdi ama o blokta asıl patron olan Rusya, Esad için değil dünyanın, bölgenin bile yanmasını istemiyor. Çıkarları garanti edildikçe Esad için kendisini tehlikeye atmayacağı anlaşıldı.