Mustafa Kaymakçı

30 May 2019

 

Tarımsal üretimde aile işgücü temelli küçük ve orta ölçekli işetmeler ile yine küçük ve orta ölçekli gıda firmaları vede tüketiciler tekelleşme ve yabancılaşmadan  sürekli zarar  görüyorlar. Bunlara koşut olarak çevre sağlığı, gıda güvenirliliği ile küresel ısınma gibi sorunlar ortaya çıkıyor, beslenme açısından da tek tip insan oluşturuluyor  ve farklı kültürler yok ediliyor.

Bu bağlamda  tarım ve gıda sektörlerinde kooperatifleşme, diğer sektörlere göre daha yaşamsal öneme sahip.

1) TARIMSAL ÜRETİM VE GIDA SEKTÖRÜNDE KOOPERATİFLER NEDEN ÖNEMLİ?

Tarım ve gıda sektörlerinde üretim ve pazarlama etkinliklerinde; büyük dev tarımsal işletmeler,aile işgücü temelli küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmeler,kamu kuruluşları, özel kuruluşlar(birim işyerleri/firmalar, kollektif girişimler , şirketler-günümüzde bu nitelikte kuruluşların kimileri uluslararası tekellerin ve bankaların denetimine girmiştir-) ve kooperatifler  gibi kurum ve kuruluşlar var.

Anılan kuruluşlar içinde kooperatiflerin niteliklerinden farklılaşan ayrı bir önemi var.

16 Şub 2018

Günümüzde şekerin insan sağlığı için zararlı olduğu söyleniyor ve toptan bir bakış açısı getiriliyor.

Bu yanlış bir yaklaşım.Hangi şeker daha tehlikeli ?Bunun yanıtını aramak gerekiyor. Konunun ekonomi yönü, emperyalizme bağlantılı.

Bir tarımcı olarak önce kimi tespitler yapmak isterim.

ŞEKER PANCARI ÜRETİMİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ YER NEYDİ?

● Şeker pancarı tarımı, topraktan en yüksek düzeyde yararlanılmasını sağlayan bir etkinliktir.

● Şeker pancarı tarımı, işgücü açısından önemlidir. Üç yılı sulu buğday tarımı+1 yıl şeker pancarı tarımı şeklinde yapılan münavebeli tarım sürecinde, toplam 500 bin çiftçi ailesi şeker pancarıyla geçinir(di). Hane halkı düzeyinde bu sayı yaklaşık 2.5 milyon kişiye eşdeğer(di). Yüz bini geçen mevsimlik tarım işçisi de hasat döneminde çalışır(dı). Şeker fabrikasında çalışan işçi sayısı ise 30 bin dolayında(ydı).