Süleyman Yaşar

24 Eyl 2015

Türkiye İstatistik Kurumu yani TÜİK son dönemde sevindirici rakamlar açıklıyor. Ama açıklanan rakamlar diğer veriler dikkate alındığında pek gerçekçi görünmüyor. İşte TÜİK’in bu son dönem çalışmalarından biri de 18 Eylül’de açıklanan Gelir Ve Yaşam Koşulları Araştırması oldu.

Bu araştırmaya göre; gelir dağılımda adaleti gösteren yani sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımının iyileştiğini, sıfırdan uzaklaştıkça gelir dağılımının kötüleştiğini gösteren Gini katsayısının binde 9 gerilemeyle 0.400’den 2014’te 0.391’e gerilediğini söylüyor TÜİK. Oysa kast sistemi bulunan yani bir sınıftan diğer sınıfa geçişin yasak olduğu Hindistan’da bile Gini katsayısı 0.33 düzeyinde bulunuyor.

2005’TE GELİR DAHA ADALETLİ DAĞILIYORDU

31 Eki 2014

Amerikan Merkez Bankası bir sayfayı kapattı. Ve tam altı yıl süren karşılıksız dolar basımına son verdi.

Peki, geçen altı yılda Amerikan ekonomisinde ne oldu” diyerek sorarsanız hemen cevaplayalım.

Şunlar oldu; 2008 yılının kasım ayında başlatılan parasal genişleme politikasıyla, Amerikan Merkez Bankası 4 trilyon dolar basıp uzun vadeli hazine bonosu ve konut bonosu aldı. Böylece yüzde 9,9 düzeyinde olan işsizlik, hedeflenen yüzde 6,5 oranının altına gerileyerek 2014’ün eylül ayında yüzde 5,9 oldu.

Tabii bu oranı beğenmeyenler var.

Çünkü istihdamın uzun vadeli işlerle sağlanmadığı ileri sürülüyor. Ama diğer önemli bir gösterge olan büyüme hızına bakarsak, Amerikan ekonomisinin bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,6, dün açıklanan verilere göre üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 3,5 oranında büyüdüğünü görüyoruz. Böylece parasal genişlemenin Amerikan ekonomisine iyi geldiğini söyleyebiliriz.

DÜŞÜK BÜTÇE AÇIĞI TÜRKİYE İÇİN GÜVENCE

Peki, bundan sonra ne olacak?