Dünya

21 Eyl 2022

Seçimlere sadece aylar kala, dış politikada yeni bir polemik konumuz daha oldu.

Türkiye’nin “gözlemci” olarak davet edildiği Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesindeki temaslarından çok memnun kalmış olmalı ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan dönüşte “Türkiye de ŞİÖ’ye üye olabilir” dedi.

Soru şu; ŞİÖ üyeliğinin Türkiye’ye ne kazandırır?

Bunu anlamak için, örgütün başlangıç hedeflerini, genişleme sürecini ve geldiği noktayı incelemekte fayda var.

ŞİÖ’nün, Şanghay Beşlisi olarak 1996’da kurulduğundaki ana hedefi Çin ile Rusya arasındaki sınır çatışmalarına bir son verip, Asya’da NATO benzeri bir güvenlik örgütünün temellerini atmaktı. Şanghay Beşlisi ile, başta ABD olmak üzere, Batı etkisinin Asya’ya girmesini engellemek amaçlanıyordu.

 

 

21 Eyl 2022

✔ Sen tut yıllar yılı reel kayba uğrasa da TL tutmayı tercih edenleri dövize giderler kaygısıyla KKM'ye davet et, onları dövizin getirisine alıştır, şu anki duruma göre normalde TL'de duracak olan 650 milyarı dövize endeksli hale getir, sonra da bunun adına "liralaşma" de! Tam aksine bu uygulama "liralaşma" değil, "dolarlaşma"dır...

Başımızda büyük bir bela var. Dünyanın kıskandığı buluş olarak lanse edilen kur korumalı mevduat. Bu hesabı açtıranlara bütçeden ve Merkez Bankası’ndan aktarılan kaynak bir yana asıl felaket uygulama bittiğinde yaşanacak. Bunu defalarca yazdık. Detaylı olarak da 10 ve 11 Ağustos’ta...

Kur korumalı mevduat, döviz artmasın diye başvurulan bir uygulama ve atılan başka adımlarla birlikte bu uygulamaya “liralaşma” adı uygun görüldü. İyi de bu uygulama aslında tam tersi... Bu uygulama görünürde TL tutmayı teşvik ediyor gibiyse de geçmişte TL cinsi tasarruf edenleri de dövizin getirisine alıştırdı. “Liralaşma” oldu aslında “dolarlaşma”...

24 Ağu 2021

Bir gün "Kimler borç öder" diye bir soruyla karşılaşsanız, vereceğiniz ilk cevap haliyle "Borcu alan kimse o öder" olacaktır. Ama ekonominin bütünü içinde derinlemesine düşününce bazen gerçeğin pek de öyle olmadığı ortaya çıkıyor. Yani borcu, özellikle de faizi her zaman borç alanlar ödemiyor!

Şu pandemi süreci bir dizi alışkanlığımızı değiştirmemize yol açtı. Bir süre çoğu mekan zaten kapalıydı, açılmadan sonra da içinde bulunduğum çevre için değişen pek bir şey olmadı. Dostlarla eskisi gibi ne bir araya gelip çay kahve içebiliyoruz, ne oturup uzun sohbetler eşliğinde yemek yiyebiliyoruz. Salgın korkusu dağları bekliyor!

Bu durum öyle görünüyor ki telefon faturalarına yansıyacak. Artık telefon sohbetleri daha uzun olmaya başladı.

19 Eki 2019

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim 1945 yılında kuruldu. FAO’ nun kuruluş yıldönümü “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanıyor. İnsanlığın karşı karşıya olduğu açlık, yoksulluk dikkate alındığında kutlanacak bir durum yok.

Dünya Gıda Günü’nde daha çok gıda üretimine, gıda güvencesine dikkat çekilerek, açlıkla mücadele konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik çalışmalar,etkinlikler yapılıyor.

18 Eyl 2017

 

Hasat öncesi pamukta önemli bir etkinlik yapıldı. İzmir Ticaret Borsası ve Yunanistan Pamuk Birliği'nin işbirliğinde düzenlenen "2. Akdeniz Pamuk Yolu Etkinliği" kapsamında Akdeniz ülkeleri ve dünyada pamuk sektörünün genel durumu ele alındı.

Diğer üretici ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de pamuk üretimi artıyor. Tekstil ve konfeksiyon ihracatı 30 milyar dolara yaklaşan Türkiye için, yıllar sonra çiftçinin tekrar pamuk üretimine dönüşü çok olumlu bir gelişme olarak nitelendiriliyor.

Hafızalarımızı tazelersek; 1995 yılında 757 bin hektar olan pamuk ekim alanı, 2016'da adeta dibe vurarak 416 bin hektara düştü. Bu dönemde ihtiyacın önemli bölümü ithalatla karşılandı.