Uğur Dündar

25 Eki 2021

Değerli okurlarım,

Son haftalarda Türkiye dış politikasında şaşırtıcı çelişkilere tanık olduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir yıl boyunca ABD yönetimi ile ilişkileri düzeltmek için büyük çaba harcıyordu. Ancak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak için gittiği New York'ta, Başkan Biden'den görüşme randevusu alamayınca, büyük bir öfkeye kapılarak Biden yönetimi ile ikili ilişkileri kırılma noktasına getiren açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın bu sözleri, ABD'nin Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit etmesine yol açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'deki bu başarısızlığın ardından Suriye'deki “İdlib Krizi”ne çözüm bulmak amacıyla Soçi'de Başkan Putin'le görüştü ve Rusya ile yeniden stratejik işbirliği girişiminde bulundu. Ancak Rusya'dan, geleceğe yönelik bazı niyet ve tasavvurlar dışında, ülkemiz için acil ve tehlikeli bir tehdit odağı olan “İdlib Krizi” konusunda istediğini elde edemeden eli boş döndü…

15 Nis 2021

Değerli okurlarım,

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin dış politika rotasını tartışılmaz biçimde ABD ve AB'ye çevirmiş görünüyor. Nitekim bu kararlılığı ifade eden; “Türkiye'nin yeri Batı kampındadır…”, “Türkiye ABD ile ilişkilerinde sağlam dostluk ve ittifak ilişkilerine dayalı yeni bir sayfa açmak istiyor…”, “Türkiye iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek ve sağlamlaştırmak için gerekli adımları atmaya hazır” şeklindeki ifadeler Cumhurbaşkanı'na ait. Ayrıca “Türkiye'nin geleceğinin Avrupa'da ve AB içinde olduğu” yolunda sayısız açıklaması var.

Tüm öngörüleri doğru çıkan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile bu söyleşimizde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dış politikadaki keskin virajının nedenlerini ve bugünün konjonktüründe ne gibi sonuçlar doğurabileceğini irdeleyeceğiz.

Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ, Türkiye'nin ABD ve AB ile olan ilişkilerini Uğur Dündar'a yorumladı.

★★★

24 Kas 2020

Tüm öngörüleri doğru çıkan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ'dan Azerbaycan-Ermenistan savaşıyla ilgili çarpıcı analiz…

“Ateşkes anlaşmasıyla, barış gücü kisvesi altında Rus askeri Karabağ'a konuşlandı. Karabağ, Ermeni işgalinden Rus askeri hakimiyetine geçmiş oldu. Bunun stratejik sonuçları olacaktır. Rusya bölgedeki hakimiyetini genişletti.”

Sevgili okurlarım,

02 May 2019

“Washington ekonomi üzerinden ülkemizi tehdit ediyor” diyen emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ'dan F-35 uçağı ve S-400 kriziyle ilgili çarpıcı açıklamalar:

Sevgili okurlarım,

Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 olarak tanımlanan hava savunma sistemini alma kararı, ABD ile aramızda derin bir krize dönüşmüş bulunuyor.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, “Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almakla NATO ortaklığı arasında bir seçim yapması gerektiği” ve “Türkiye'nin S-400'leri alması halinde F-35 programından çıkarılacağı” yolundaki tehdit ve şantajına Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sert cevabı verdi:

“S-400 füzeleri konusunda geri adım atmayacağız!..”

02 May 2019

“Türkiye'nin NATO'dan ayrılması halinde sadece ABD ile değil, AB ülkeleriyle de ilişkileri kopar” diyen bilge diplomat, emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ'dan çarpıcı açıklamalar:

Sevgili okurlarım,

Tüm öngörüleri doğru çıkan emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ ile yaptığımız ve dün ilk bölümünü yayımladığımız söyleşinin odak noktasını Washington'un Ankara'ya yönelttiği “ültimatom” tarzındaki tehditler oluşturdu. ABD'nin tehditlerini şöyle özetlemek mümkün:

Elekdağ, “Mesele şimdi S-400 alımından nasıl çark edileceğidir” diyor.

Türkiye, ABD ile Rusya ortaklığı arasında bir seçim yapmalı. ABD açısından S-400'lerin Rusya'dan alınması Türkiye'nin tercihini Rusya lehine yaptığı anlamına gelir ve bu yoldaki bir karar şu sonuçları doğurur: Birincisi, Türkiye'nin F-35 programındaki üyeliğine son verilecek. İkincisi, Türkiye ekonomisine ağır yaptırımlar uygulanacak. Üçüncüsü, Türkiye'nin NATO'dan dışlanmasına yol açacak bir süreç başlatılacak!..

★★★